Sernik z brzoskwiniami i bezą na kruchym cieście.
Czasami wydaje mi się, że mój stary, wysłużony piekarnik ma duszę, że ma własną wolę, że piecze tylko sobie znanym sposobem. W całym tym chaosie dobre jest tylko to, że mimo przeszkód udało nam się jakoś dogadać, że potrafimy rozmawiać w jednym języku i nawet sernik czasami wychodzi taki, jak trzeba.
Taki sernik pamiętam z dzieciństwa. Mama nie piekła bab drożdżowych, ale serniki wychodziły jej jak malowane. Wciąż takie wychodzą.
U mnie bywa różnie, ale ten udaje się zawsze i smakuje wyśmienicie. Najbardziej lubię przygotowywać go na bazie ricotty. Ma wówczas wyjątkowo kremową konsystencję i słodki, charakterystyczny smak, ale z tradycyjnym mielonym twarogiem też jest wyśmienity.
Potrafi sprawić, że nawet szary poniedziałek wydaje się być świętem…
Składniki:
(blacha 25x40cm)
kcal:6180 B:128 W:711 T:309 (1 porcja zawiera około: 350kcal)
Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 200g zimnego masła
- 5 żółtek
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Masa serowa:
- 500g sera ricotta (lub innego sernikowego, mielonego twarogu)
- 2 jajka
- 50g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- puszka brzoskwiń w syropie
Beza:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie krok po kroku:
- Z podanych składników szybko zagnieć kruche ciasto. Zabierz w kulę, zawiń w folię i odstaw do schłodzenia. Możesz pozostawić też w formie kruszonki, miskę owinąć folią i w takiej formie schłodzić.
- Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w kostkę.
- 50g masła utrzyj z cukrem na puch. Następnie dodaj ser i miksuj na średnich obrotach do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodaj jajka i wymieszaj dokładnie lub krótko zmiksuj.
- Blachę lekko natłuść lub/i wyłóż papierem do pieczenia. Połowę kruszonki wysyp na dno i dociśnij, by stworzyła dolną warstwę ciasta.
- Na ciasto wylej masę serową.
- Na warstwie sera ułóż równomiernie brzoskwinie.
- Białka ubij na sztywną pianę ze szklanką cukru. Wyłóż na brzoskwinie i wyrównaj.
- Na wierzch wysyp pozostałą kruszonkę.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 60 minut.
- Pozostaw w piekarniku do wystygnięcia.
Smacznego!