Sernik z brzoskwiniami i bezą na kruchym cieście.

Sernik z brzoskwiniami i bezą na kruchym cieście.
Sernik na kruchym cieście to jedno z moich ulubionych ciast. Słodkie, złociste brzoskwinie idealnie komponują się z delikatnym, kremowym serem i puszystą bezą dodając mu nie tylko smaku, ale też koloru i charakteru. Kruszonki nie trzeba zachwalać, wystarczy spojrzeć, by wiedzieć, że trudno o lepszą.

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami i bezą na kruchym cieście. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czasami wydaje mi się, że mój stary, wysłużony piekarnik ma duszę, że ma własną wolę, że piecze tylko sobie znanym sposobem. W całym tym chaosie dobre jest tylko to, że mimo przeszkód udało nam się jakoś dogadać, że potrafimy rozmawiać w jednym języku i nawet sernik czasami wychodzi taki, jak trzeba.

Taki sernik pamiętam z dzieciństwa. Mama nie piekła bab drożdżowych, ale serniki wychodziły jej jak malowane. Wciąż takie wychodzą.

U mnie bywa różnie, ale ten udaje się zawsze i smakuje wyśmienicie. Najbardziej lubię przygotowywać go na bazie ricotty. Ma wówczas wyjątkowo kremową konsystencję i słodki, charakterystyczny smak, ale z tradycyjnym mielonym twarogiem też jest wyśmienity.

Potrafi sprawić, że nawet szary poniedziałek wydaje się być świętem…

Składniki:

(blacha 25x40cm)

kcal:6180 B:128 W:711 T:309 (1 porcja zawiera około: 350kcal)

Kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 200g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Masa serowa:

  • 500g sera ricotta (lub innego sernikowego, mielonego twarogu)
  • 2 jajka
  • 50g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • puszka brzoskwiń w syropie

Beza:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z podanych składników szybko zagnieć kruche ciasto. Zabierz w kulę, zawiń w folię i odstaw do schłodzenia. Możesz pozostawić też w formie kruszonki, miskę owinąć folią i w takiej formie schłodzić.
  • Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w kostkę.
  • 50g masła utrzyj z cukrem na puch. Następnie dodaj ser i miksuj na średnich obrotach do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodaj jajka i wymieszaj dokładnie lub krótko zmiksuj.
  • Blachę lekko natłuść lub/i wyłóż papierem do pieczenia. Połowę kruszonki wysyp na dno i dociśnij, by stworzyła dolną warstwę ciasta.
  • Na ciasto wylej masę serową.
  • Na warstwie sera ułóż równomiernie brzoskwinie.
  • Białka ubij na sztywną pianę ze szklanką cukru. Wyłóż na brzoskwinie i wyrównaj.
  • Na wierzch wysyp pozostałą kruszonkę.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 60 minut.
  • Pozostaw w piekarniku do wystygnięcia.

Smacznego!

Kategorie przepisów