Sałatka ziemniaczana ze słonecznikiem
Domownicy w święta większość czasu spędzają przy stole. Pasztety, wędliny, jaja, sałatkę jarzynową na majonezie i żur je się prawie cały dzień z przerwą na mazurek i sernik. W efekcie wesołej i rodzinnej atmosferze towarzyszy uczucie przejedzenia. Zaproponowałam więc niedawno lekkie odchudzenie świątecznego stołu, przy okazji wprowadzające świeże, wiosenne warzywa do menu wielkanocnego. Od tego czasu sałatka ziemniaczana ze słonecznikiem towarzyszy nam w każde święta, a ziemniaki z chrupiącymi dodatkami wszystkim przypadły do gustu. Dodatkową zaletą sałatki jest to, że jest super szybka w przygotowaniu.
Przepis na tę sałatkę oraz inne wielkanocne propozycje – zarówno tradycyjne jak i mniej konwencjonalne – znajduje się w e-booku wielkanocnym serwisu zpierwszegotloczenia.pl.
Składniki (6 porcji):
- ziemniaki – 1kg
- rzodkiewka – pęczek
- szczypior – pęczek
- kiełki mieszane – 25 gr
- słonecznik łuskany – 70gr
- olej Kujawski z pierwszego tłoczenia z czosnkiem – 1 saszetka
- sól i pieprz
1. Ziemniaki kroimy w kostkę, gotujemy i studzimy.
2. Rzodkiewkę kroimy na ósemki, szczypior siekamy, kiełki płuczemy i zostawiamy do odcieknięcia.
3. Wszystkie składniki mieszamy w misce, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy olej Kujawski i gotowe!