Zakwas na żurek
Pewnie już u większości z Was zakwas na żurek wielkanocny nastawiony, ale dla spóźnialskich ostatni dzownek - jeszcze zdążycie:-)
I ręczę Wam, że swój własny smakuje najlepiej, nie ma porównania do tych gotowych. Choć w przygotowaniu filozofii żadnej nie ma, to smak jest nieporónywalny.
Składniki:
- 8-10 łyżek mąki żytniej razowej,
- 500 - 600 ml letniej przegotowanej wody,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 listki laurowe,
- 3 -5 ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka zakwasu żytniego na chleb ( niekoniecznie).
Przygotowanie: Mąkę zalać wodą w litrowym słoiku, dodać wszystkie składniki, dobrze wymieszać. Przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić w ciemne miejsce. Codziennie przemieszać całość. Po 3-5 dniach zakwas jest gotowy. W celu przyspieszenia można dodać troszkę zakwasu żytniego do chleba. W lodówce można gotowy zakwas przechowywać do 2 tygodni, po odcedzeniu przypraw.