Pasztet drobiowy w cieście nadziewany jajkami na twardo
Zamieszczamy cykl naszych przepisów wielkanocnych, które będą publikowane w e-booku wielkanocnym serwisu zpierwszegotloczenia.pl.
Wielkanoc to ważne święto i istotny czas dla polskiej tradycji, ale też jest to czas, gdy w kuchni i przy świątecznym stole spotykają się pokolenia. Dzięki połączeniu tradycji naszych babć z nowoczesnością wnucząt powstają nowe wersje znanych dań. Takim daniem jest pasztet, ale zapieczony w cieście; zamiast tradycyjnie podać go z ćwikłą.
Składniki:
(przepis na 8 osób, czasochłonności: 150 minut)
0,5 kg filetów z piersi kurczaka
0,5 kg filetów z podudzia indyka
0,5 kg mrożonego groszku
250 g mąki pszennej
150 g margaryny Palma z Kruszwicy
0,5 l bulionu warzywnego
9 jajek
½ szklanki śmietany 18%
100 g twardego sera żółtego
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
Margarynę pokroić, dodać mąkę, szczyptę soli, żółtko i dwie łyżki zimnej wody, a następnie wyrobić, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 45 min. Mięso pokroić i zmielić, wymieszać ze startym serem, śmietaną, mrożonym groszkiem oraz dwoma białkami z jajek i doprawić solą oraz pieprzem. Ugotować na twardo sześć jajek w osolonej wodzie, ostudzić i obrać ze skorupki. Ułożyć w natłuszczonej podłużnej brytfance masa mięsna, następnie jajka i na nich drugą porcję mięsa. Wstawić do pieczenia na 40 minut w temperaturze 180 st. C, ostudzić i wyciągnąć z brytfanki. Rozwałkować ciasto, ułożyć upieczony pasztety, przykryć ciastem i zalepić, a następnie posmarować roztrzepanymi dwoma żółtkami. Wykroić otwór w cieście, aby mogła uchodzić para wodna, i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C do zapieczenia się ciasta. Ułożyć pasztet ma półmisku i podawać pokrojony na ciepło lub na zimno.