Keks świąteczny
Kochani, wypieki świąteczne są u mnie obowiązkowe. Nie wyobrażam sobie żadnych Świąt bez domowego ciasta. Co roku próbuję przygotowywać coś innego, tym razem wybór padł na keksa. Robiłam go pierwszy raz i wyszedł rewelacyjny, więc gorąco polecam.
Keks świąteczny z bakaliami składniki na keksówkę 24x11cm:- 360 g mąki pszennej
- 150 g cukru + 1 łyżeczka cukru do białek
- 4 jajka (osobno żółtka i białka)
- 140 g masła rozpuszczonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 90 ml mleka
- ok. 300 g bakalii (rodzynki, kandyzowane wiśnie, imbir, skórki, suszona żurawina, orzechy włoskie itd.)
- 2 kieliszki rumu do namoczenia suszonych owoców
Rodzynki moczę w gorącej wodzie przez 10 minut, po czym odsączam i zalewam rumem. Dodaję inne owoce suszone, mieszam co jakiś czas, aby każdy kawałek się zamoczył w rumie.
Żółtka ucieram z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodaję mleko i roztopione chłodne masło.
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i stopniowo dolewam masę jajeczną (ciasto wyjdzie bardzo gęste).
Białka ubijam na sztywno, dodaję 1 łyżeczkę cukru i ubijam jeszcze ok. 40 sekund.
Ubite błyszczące białka przekładam stopniowo do ciasta, mieszam aż wszystko się dokładnie połączy.
Bakalie odsączam i oprószam lekko mąką, orzechy siekam na mniejsze kawałki i dodaję wszystko do ciasta. Mieszam i przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewam do 170oC. Piekę w pozycji „góra dół” ok. 90 minut (do suchego patyczka).