Wielkanocne śniadanie - awokado z jajkiem.
Avocado with egg.
Przepis na tak podane jajka, znalazłem na blogu Kulinarna fuzja [TUTAJ]. Od razu wiedziałem, że jest to pomysł, który wykorzystam podając na śniadanie wielkanocne. Mam taką zasadę, zanim coś podam rodzinie, sam najpierw muszę sprawdzić smak. Tutaj się nie zawiodłem. Smak dojrzałego awokado z płynnym żółtkiem jest rewelacyjny. Składniki. 1 awokado 2 małe jajka zioła prowansalskie sól, pieprz kilka kropel cytryny
Dojrzałe awokado przekroić, wyjąć pestkę, skropić odrobiną soku z cytryny, posypać ziołami prowansalskimi. W miejsce po pestce wbić jajko. Jeżeli mamy duże jajka, należy trochę powiększyć dziurkę po pestce. Zapiekać około 15 minut w temp. 190oC. Podałem z kiełkami rzodkiewki.