Deser awayuki.

Deser awayuki.


Dessert awayuki.
Zdjęcie - Deser awayuki. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Proponowany deser jest połączeniem awayuki, białej pianki z malinami. Ja od siebie dodałem galaretkę cytrynową i złamałem smak tego japońskiego deseru.
Składniki.

2 łyżki żelatyny

1 filiżanka wody

1,5 filiżanki cukru

2 białka

2 łyżki soku z cytryny

100 g malin

2 galaretki cytrynowe 

Wykonanie.

Żelatynę zalać wodą, kiedy spęcznieje rozpuścić, dodać cukier i rozpuścić na małym ogniu. Schłodzić do temperatury pokojowej. Białka ubić, wlewać powoli żelatynę i dalej ubijać. Dodać sok z cytryny. Tężejącą masę wyłożyć do naczynia o równym dnie, na wysokość 1,5 - 2cm. W masę powciskać maliny lub ułożyć na wierzchu. Rozpuścić galaretki cytrynowe, chociaż bardzo dobrze komponują się gruszkowe i zimne wylać na piankę z truskawkami. Gdy deser dobrze stężeje pokroić w kwadraty lub wykroić walce.
Itadakimasu--z pokorą przyjmę ten posiłek. Tak mówią Japończycy przed posiłkiem. My - smacznego.

Kategorie przepisów