Deser awayuki.
Dessert awayuki.
Proponowany deser jest połączeniem awayuki, białej pianki z malinami. Ja od siebie dodałem galaretkę cytrynową i złamałem smak tego japońskiego deseru.
Składniki.
2 łyżki żelatyny
1 filiżanka wody
1,5 filiżanki cukru
2 białka
2 łyżki soku z cytryny
100 g malin
2 galaretki cytrynowe
Wykonanie.
Żelatynę zalać wodą, kiedy spęcznieje rozpuścić, dodać cukier i rozpuścić na małym ogniu. Schłodzić do temperatury pokojowej. Białka ubić, wlewać powoli żelatynę i dalej ubijać. Dodać sok z cytryny. Tężejącą masę wyłożyć do naczynia o równym dnie, na wysokość 1,5 - 2cm. W masę powciskać maliny lub ułożyć na wierzchu. Rozpuścić galaretki cytrynowe, chociaż bardzo dobrze komponują się gruszkowe i zimne wylać na piankę z truskawkami. Gdy deser dobrze stężeje pokroić w kwadraty lub wykroić walce.
Itadakimasu--z pokorą przyjmę ten posiłek. Tak mówią Japończycy przed posiłkiem. My - smacznego.