Spaghetti carbonara
- SKŁADNIKI:
- ( 2 porcje )
- * makaron spaghetti - 300 g
- * wędzony boczek - ok. 100 g
- * śmietana 18% słodka - 200 ml
- * duże żółtko - 1 szt
- * czosnek - 2 ząbki
- * cebula - 1 szt
- * parmezan - 4 łyżki
- * sól , pieprz
- * oliwa
Spaghetti carbonara – aż się dziwię , że tego przepisu jeszcze tutaj nie ma.
To jeden z moich ulubionych przepisów i gości u mnie chyba najczęściej , spośród wszystkich dań makaronowych.
Danie łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne.
Podsmażony boczek , cebulka , ser … - składniki proste , które przeważnie mamy pod ręką , tworzą wspaniałe danie , które zachwyci domowników!
W wersji na romantyczną kolację można śmiało pokusić się o dodanie do niego białego wina – polecam!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Makaron gotujemy al dente.
Boczek kroimy w kosteczkę , podsmażamy na odrobienie oliwy.
Po ok. 5 minutach ściągamy z patelni.
Na pozostałym tam tłuszczu podsmażamy drobniutko posiekaną cebulę , po chwili dodajemy zmiażdżony czosnek.
W osobnym naczyniu roztrzepujemy żółtko , dodajemy do niego połowę śmietany oraz 2 łyżki parmezanu.
Resztę śmietany wlewamy na patelnię , dodajemy podsmażony boczek i na bardzo wolny ogniu! podgrzewając dodajemy masę śmietanową.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy.
Podajemy gorące!
Smacznego!