Babka pomarańczowa
Znakomita pomarańczowa babka, wilgotna, aromatyczna i mięciutka. Można ją upiec w ostatniej chwili przed świętami, więc jeśli nie macie jeszcze pomysłu na babkę świąteczną to proponuję właśnie taką pomarańczową. Jest pyszna, polecam! :)
Przepis znalazłam na blogu Ivki.
Składniki:
*2 pomarańcze
*250 g masła
*3/4 szklanki cukru
*2 łyżeczki cukru waniliowego
*4 jajka
*400 g mąki pszennej
*100 g mąki ziemniaczanej
*5 łyżeczek proszku do pieczenia (15 g)
*1/2 szklanki mleka
*cukier puder do posypania
Wykonanie:
Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem i wytrzeć do sucha. Z owoców zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Przelać przez sitko, aby pozbyć się niepotrzebnych cząsteczek.
Formę do babki o średnicy około 24 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Masło zmiksować z cukrem na puszystą jasną masę. Miksując dodawać skórkę pomarańczową i cukier waniliowy, a potem kolejno jajka. Miksować tylko do połączenia się składników. Oba rodzaje mąk oraz proszek do pieczenia przesiać do miski, a następnie stopniowo dodawać do ciasta i starannie zmiksować. Wlać sok pomarańczowy oraz mleko, zmiksować. Ciasto przelać do formy. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. Gdy całkiem ostygnie, wyjąć z formy. Można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego :)