Kotlety z brokuła / Wegeburger

Kotlety z brokuła / Wegeburger
Zdjęcie - Kotlety z brokuła / Wegeburger - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Były już kotlety z kalafiora, przyszedł czas na eksperyment z brokułem. I ten w pełni się powiódł. Kotlety są pyszne same w sobie, choć - jak to u mnie mogliście zobaczyć wielokrotnie - niemal wszystko pakuje do burgerów :) Jestem od nich totalnie uzależniona i jadam w tysiącach kombinacji.
Taką też wersję - wegetariańskie burgery na bazie kotletów brokułowych - Wam mocno polecam. Serwowane w towarzystwie chrupiącej bułki, rukoli, pomidora, ogórków, sera i genialnego sosu czosnkowego (jogurtowo-majonezowego). Są przepyszne!



Składniki na 8-10 niedużych kotletów Zdjęcie - Kotlety z brokuła / Wegeburger - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • mały brokuł
  • jajko
  • duża cebula
  • 5 łyżek bułki tartej + do obtaczania kotletów
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie brokuła i cebuli W średniej wielkości garnku zagotować wodę. W tym czasie obrać brokuła i podzielić na różyczki (odcinając twarde części). Wrzucić je na gotującą wodę, poczekać aż woda ponownie zacznie wrzeć i od tego momentu gotować go jeszcze 5 minut. Następnie odcedzić na durszlaku i pozostawić do przestygnięcia. Przygotować cebulę.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, a w międzyczasie obrać cebulę i pokroić ją w drobną kostkę. Smażyć do zeszklenia, po czym zdjąć z ognia i przestudzić.

Przygotowanie kotletów Na patelni rozgrzać olej - by pokrywał całą powierzchnię. Do dużej miski wsypać ugotowanego brokuła, po czym rozdrobnić go przy pomocy widelca. Następnie dodać cebulę, bułkę tartą oraz sól i pieprze. Wszystko razem wymieszać. Formować niedużej wielkości kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć z dwóch stron, na niedużym ogniu, do zarumieniania (4-5 minut z każdej strony).


Składniki na czosnkowy sos jogurtowo-majonezowy
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka majonezu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • parę kropel soku z cytryny
  • czubata łyżeczka cukru pudru
  • sól, pieprz

Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Wymieszać w miseczce z resztą składników. Przechowywać w lodówce. Najlepiej przygotować sos przynajmniej godzinę wcześniej aby się "przegryzł".


Składniki moich burgerów:
  • bułka korzenna
  • kotlet z brokuła
  • sos czosnkowy
  • rukola
  • pomidor
  • ogórki konserwowe
  • ser żółty

Najlepsze po zapiekaniu w piekarniku - ser się rozpuści, bułka stanie się jeszcze bardziej chrupiąca.

Zdjęcie - Kotlety z brokuła / Wegeburger - Przepisy kulinarne ze zdjęciami wersja tuż przed zapiekaniem

Kategorie przepisów