Kotlety z brokuła / Wegeburger
Były już kotlety z kalafiora, przyszedł czas na eksperyment z brokułem. I ten w pełni się powiódł. Kotlety są pyszne same w sobie, choć - jak to u mnie mogliście zobaczyć wielokrotnie - niemal wszystko pakuje do burgerów :) Jestem od nich totalnie uzależniona i jadam w tysiącach kombinacji.
Taką też wersję - wegetariańskie burgery na bazie kotletów brokułowych - Wam mocno polecam. Serwowane w towarzystwie chrupiącej bułki, rukoli, pomidora, ogórków, sera i genialnego sosu czosnkowego (jogurtowo-majonezowego). Są przepyszne!
Składniki na 8-10 niedużych kotletów
- mały brokuł
- jajko
- duża cebula
- 5 łyżek bułki tartej + do obtaczania kotletów
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie brokuła i cebuli W średniej wielkości garnku zagotować wodę. W tym czasie obrać brokuła i podzielić na różyczki (odcinając twarde części). Wrzucić je na gotującą wodę, poczekać aż woda ponownie zacznie wrzeć i od tego momentu gotować go jeszcze 5 minut. Następnie odcedzić na durszlaku i pozostawić do przestygnięcia. Przygotować cebulę.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, a w międzyczasie obrać cebulę i pokroić ją w drobną kostkę. Smażyć do zeszklenia, po czym zdjąć z ognia i przestudzić.
Przygotowanie kotletów Na patelni rozgrzać olej - by pokrywał całą powierzchnię. Do dużej miski wsypać ugotowanego brokuła, po czym rozdrobnić go przy pomocy widelca. Następnie dodać cebulę, bułkę tartą oraz sól i pieprze. Wszystko razem wymieszać. Formować niedużej wielkości kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć z dwóch stron, na niedużym ogniu, do zarumieniania (4-5 minut z każdej strony).
Składniki na czosnkowy sos jogurtowo-majonezowy
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka majonezu
- 3-4 ząbki czosnku
- parę kropel soku z cytryny
- czubata łyżeczka cukru pudru
- sól, pieprz
Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Wymieszać w miseczce z resztą składników. Przechowywać w lodówce. Najlepiej przygotować sos przynajmniej godzinę wcześniej aby się "przegryzł".
Składniki moich burgerów:
- bułka korzenna
- kotlet z brokuła
- sos czosnkowy
- rukola
- pomidor
- ogórki konserwowe
- ser żółty
Najlepsze po zapiekaniu w piekarniku - ser się rozpuści, bułka stanie się jeszcze bardziej chrupiąca.
wersja tuż przed zapiekaniem