Połączenie idealne - sernik z dużą ilością czekolady i dodatkiem lekko kwaśnych owoców. Więcej pisać nie trzeba, fani serników koniecznie muszą go spróbować!
Wszystkie składniki na pulpety wymieszać i odstawić do lodówki. Po 30 minutach kiedy połącza sie smaki zacznik formować małe wielkości piłki golfowej pulpeciki. Można je piec ok 30 minut w piekarniku...
Wczoraj miałam ochotę na mięso więc jest sałatka z kurczakiem. Chrupiące warzywa, aromatyczny dressing to właściwie wszystko czego potrzeba na koniec upalnego dnia.
Wszystkie składniki na pulpety wymieszać i odstawić do lodówki. Po 30 minutach kiedy połącza sie smaki zacznik formować małe wielkości piłki golfowej pulpeciki. Można je piec ok 30 minut w piekarniku...
Robię ostatnio lody z dodatkiem serka mascarpone. Wydaje mi się, że dzięki dodaniu serka są bardziej kremowe. Te dzisiejsze na pewno nie należą do dietetycznych. Serek + kremówka. Ale są przepyszne. Może to w ogóle najlepsze lody owocowe jakie zrobiłam? Sama już nie wiem, koniecznie zróbcie.
Taki podpłomyk w smaku i wyglądzie przypomina trochę włoską focaccię. Zamiast oregano możecie wykorzystać również dowolne ulubione przyprawy lub zioła: tymianek, rozmaryn, bazylię, kminek albo czarnuszkę. Obowiązkowym dodatkiem jest dobra oliwa, resztę pozostawiam Waszej inwencji, polecając jednocześnie wypróbować je w proponowanej przeze mnie wersji: z kozim serem, gruszką, orzechami i czerwoną kapustą
Taki podpłomyk w smaku i wyglądzie przypomina trochę włoską focaccię. Zamiast oregano możecie wykorzystać również dowolne ulubione przyprawy lub zioła: tymianek, rozmaryn, bazylię, kminek albo czarnuszkę. Obowiązkowym dodatkiem jest dobra oliwa, resztę pozostawiam Waszej inwencji, polecając jednocześnie wypróbować je w proponowanej przeze mnie wersji: z kozim serem, gruszką, orzechami i czerwoną kapustą
Dzisiejsze naleśniki szpinakowe nie tylko cieszą oko i pięknie wyglądają, a podane z sosem kurkowym w delikatnym sosie śmietanowym smakują bardzo wytwornie.
Mizeria gości u nas często. Latem, kiedy na ogródku pojawiają się ogórki, można ją przygotować błyskawicznie. Robię ją od zawsze tak, jak nauczyła mnie tego moja mama.
Focaccia. Bardzo puszysta, z chrupiącą skórką. Znakomita zamoczona w dobrej oliwie, świetna z szynką, suszonymi pomidorami i dodatkiem jakiegoś zielska.
Gdy tylko pojawiały się ogórki gruntowe zaczynało się stawianie na małosolne. I tak do końca lata. Szczególnie tych pierwszych, tak pachnących trudno było się doczekać. Zawsze próbowałyśmy ich z Mamą już po kilku godzinach. Bo może już się zrobiły? Im dłużej wytrzymywały bez próbowania, tym bliżej było do końca wakacji. ;)