Nie ma jesieni bez śliwkowych powideł. Jeśli jeszcze nie zdążyłaś/eś zamknąć śliwek w słoiczkach koniecznie to nadrób, nic tak nie cieszy jak smak domowych powideł otwierany w zimie, kiedy na próżno szukać przesyconych letnim słońcem owoców.
Zakończyliście już sezon grillowy? Mam nadzieję, że jeszcze nie. A jeśli nawet, to wyciągnijcie patelnię grillową i przygotujcie grillowaną kukurydzę, koniecznie z dodatkiem masła limonkowego z miętą i papryczką chili. Pyszności
Bataty są dość egzotycznym warzywem w naszym klimacie, ale ostatnio bardzo łatwo dostępnym. mimo słodkiego smaku doskonale się łączą ze słonymi dodatkami.
Tradycyjne, najpopularniejsze nadziewane są białym serem z rodzynkami. Te zwyczajne naleśniki mogą być prawdziwą ucztą smaków. Jeśli przygotowując ciasto naleśnikowe, zamiast użyć całych jaj, dodasz najpierw żółtka, a potem wymieszasz z ubitą na sztywno pianą z białek otrzymasz najlepsze ciasto na naleśniki biszkoptowe. Naleśniki są mięciutkie, delikatne, puszyste i rozpływają się w ustach.
Czytając nazwę oktotberfest soup zastanawiałam się co to za specyfik. miałam dwa podejrzenia: pierwsze, że to tak zwana u nas "zupa chmielowa", czyli po prostu piwo, a drugie, że to jakaś polewka na piwie. Okazało się, że bliższy był typ drugi, gdyż jest to kapuśniak z dużą ilością kiełbasy, gotowany na piwie.
Dziś przedstawiam pierwszy w tym roku, i na pewno nie ostatni, przepis na zupę z dyni. Uwielbiam je, dlatego testuję różne jej wariacje. Tym razem proponuję ją z soczewicą, marchewką i papryką, podaną z podsmażonymi kurkami – rewelacja!
Pulpeciki są przepyszne, delikatne w środku, mega chrupiące na zewnątrz. Tym razem przygotowałam je z sosem pomidorowym, ale następnym poeksperymentuję raczej z dipami na bazie jogurtu naturalnego - myślę, że będzie pasowało jeszcze lepiej. Trochę roboty z formowaniem zgrabnych kuleczek, ale warto, naprawdę!
Zupa to podstawowy posiłek z wielu domach. W chłodne dni konieczne jest zjedzenie gorącego posiłku, który rozgrzeje nasz organizm, wzmocni układ odpornościowy i dostarczy niezbędnych składników odżywczych. (...) Dziś zupa z pieczonego kalafiora z kaszą jaglaną – jesiennie, zdrowo i pachnąco.
Amerykański placek przygotowywany co roku na Święto Dziękczynienia - Pumpkin Pie. Zdecydowanie jest to wypiek z bardzo wyczuwalnym smakiem dyni, więc wszyscy jej fani będą zachwyceni. Nadzienie ma bardzo delikatną strukturę prawie jak pudding, a placek idealnie smakuje podany z bitą śmietaną.
Kolejny sernik w moim wykonaniu to połączenie sera z białą czekoladą, oczywiście z owocami i kruszonką. Tym razem zrobiłam sernik na spodzie ciasteczkowym. Masa serowa dzięki białej czekoladzie wyszła bardziej zwarta i smakowała wybornie.
Z aronii zazwyczaj robię kompoty, albo konfitury, ale nie byłabym sobą, gdybym nie przemyciła jej do chleba!
Wybrałam do tego proste ciasto pszenne na zakwasie żytnim, dorzuciłam kuleczki lekko zmrożonej (i doprowadzonej później do temperatury pokojowej) aronii oraz odrobinę miodu. Wyszedł z tego interesujący w smaku i zdrowy, jesienny bochenek
Jeśli lubicie jarzynki na ciepło to ta kapusta duszona z jabłkami powinna przypaść Wam do gustu. Użyłam antonówek, które idealnie się rozpadły ale też i zakwasiły danie więc ocet polecam dodać dopiero na końcu. Także z cukrem wstrzymajcie się do końca i dodajcie go stopniowo. Odpowiednio wyważone proporcje to gwarancja pysznego smaku.