Młode ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem
Pojawiły się pierwsze młode ziemniaki. Nie są to jeszcze ziemniaki takie jakie lubię najbardziej, czyli nasze krajowe - na te trzeba jeszcze trochę poczekać. Ale i tak nie mogłam się powstrzymać i pierwszy kilogram został kupiony i zrobiony. Na początek smażone na patelni. Po wstępnym podsmażeniu, można patelnię przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec aż będą miękkie. Pycha!
Inspiracja był przepis z bloga Gatity
składniki
1 kg młodych ziemniaków, zbliżonej wielkości
główka czosnku
parę gałązek rozmarynu
sól morska
pieprz cytrynowy
oliwa z oliwek
przygotowanie
Ziemniaki umyć, osuszyć, większe przekroić na połówki. Do miski włożyć ziemniaki, dodać nieobrane ząbki czosnku, igiełki rozmarynu, posolić, posypać pieprzem i podlać oliwą. Wymieszać, najlepiej ręką, aby ziemniaki były oliwą posmarowane ze wszystkich stron. Wrzucić na rozgrzaną patelnię. Podsmażać przez około 5 minut, następnie patelnię przykryć, zmniejszyć ogień i dusić jeszcze 20 minut. Co jakiś czas ziemniaki mieszać i sprawdzać czy są już gotowe. Jeżeli nie, dusimy do czasu aż będą miękkie. Smacznego!
Inspiracja był przepis z bloga Gatity
składniki
1 kg młodych ziemniaków, zbliżonej wielkości
główka czosnku
parę gałązek rozmarynu
sól morska
pieprz cytrynowy
oliwa z oliwek
przygotowanie
Ziemniaki umyć, osuszyć, większe przekroić na połówki. Do miski włożyć ziemniaki, dodać nieobrane ząbki czosnku, igiełki rozmarynu, posolić, posypać pieprzem i podlać oliwą. Wymieszać, najlepiej ręką, aby ziemniaki były oliwą posmarowane ze wszystkich stron. Wrzucić na rozgrzaną patelnię. Podsmażać przez około 5 minut, następnie patelnię przykryć, zmniejszyć ogień i dusić jeszcze 20 minut. Co jakiś czas ziemniaki mieszać i sprawdzać czy są już gotowe. Jeżeli nie, dusimy do czasu aż będą miękkie. Smacznego!