Twarożek z orzechów nerkowca z czosnkiem niedźwiedzim



Składniki:
- 1 szklanka namoczonych przez noc orzechów nerkowca (ok. 200 g przed namoczeniem)
- sok z 1 jednej cytryny*
- kilka listków niedźwiedziego czosnku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Orzechy odsącz z wody, przepłucz i wrzuć do kielicha blendera. Wlej sok z cytryny i zmiksuj na kremową pastę (stopień jej gładkości zależy od czasu moczenia orzechów i mocy blendera). Dopraw teraz solą i pieprzem do smaku. Zmiksuj ponownie. Listki czosnku niedźwiedziego drobno posiekaj, dodaj do twarożku i dokładnie wymieszaj. Podawaj z ulubionym pieczywem. Twarożek najlepiej smakuje schłodzony, więc przed podaniem możesz schować go na trochę do lodówki. Zamiast czosnku niedźwiedziego możesz dodać do niego, co tylko zapragniesz: rzodkiewkę, szczypiorek, papryczkę chili czy ulubione zioła.
*Sok możesz zastąpić częściowo wodą, jeśli uważasz, że to za dużo. Jednak kwaśny smak, przypominający ten twarogowy jest jak najbardziej wskazany.

