Twarożek z orzechów nerkowca z czosnkiem niedźwiedzim
Wegański twarożek z orzechów nerkowca przyrządzam już od dawien dawna. Nie pamiętam już, gdzie wynalazłem przepis na tę kanapkową pastę, przypominającą do złudzenia jej serowy odpowiednik (no może, nie licząc tego słodkiego orzechowego posmaku), jednak wiem jedno - zachwyciła mnie ona od pierwszego spróbowania. Przepis jest prosty i szybki wykonaniu. Jedyne, o czym, trzeba pamiętać, to by dzień wcześniej namoczyć orzechy. (Jednak jeśli zalejemy je ciepłą wodą, a orzechy były świeże, to godzina-dwie wystarczą - twarożek po prostu nie będzie wtedy tak kremowy). Później miksujemy je na gładką pastę z sokiem z cytryny. Przyprawiamy po swojemu i voilà - domowy serek już gotowy. U mnie w wersji na czasie z czosnkiem niedźwiedzim, którego teraz pełno w lasach i na sklepowych półkach. Polecam. ;)
Składniki:
Przygotowanie:
Orzechy odsącz z wody, przepłucz i wrzuć do kielicha blendera. Wlej sok z cytryny i zmiksuj na kremową pastę (stopień jej gładkości zależy od czasu moczenia orzechów i mocy blendera). Dopraw teraz solą i pieprzem do smaku. Zmiksuj ponownie. Listki czosnku niedźwiedziego drobno posiekaj, dodaj do twarożku i dokładnie wymieszaj. Podawaj z ulubionym pieczywem. Twarożek najlepiej smakuje schłodzony, więc przed podaniem możesz schować go na trochę do lodówki. Zamiast czosnku niedźwiedziego możesz dodać do niego, co tylko zapragniesz: rzodkiewkę, szczypiorek, papryczkę chili czy ulubione zioła.
*Sok możesz zastąpić częściowo wodą, jeśli uważasz, że to za dużo. Jednak kwaśny smak, przypominający ten twarogowy jest jak najbardziej wskazany.
Składniki:
- 1 szklanka namoczonych przez noc orzechów nerkowca (ok. 200 g przed namoczeniem)
- sok z 1 jednej cytryny*
- kilka listków niedźwiedziego czosnku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Orzechy odsącz z wody, przepłucz i wrzuć do kielicha blendera. Wlej sok z cytryny i zmiksuj na kremową pastę (stopień jej gładkości zależy od czasu moczenia orzechów i mocy blendera). Dopraw teraz solą i pieprzem do smaku. Zmiksuj ponownie. Listki czosnku niedźwiedziego drobno posiekaj, dodaj do twarożku i dokładnie wymieszaj. Podawaj z ulubionym pieczywem. Twarożek najlepiej smakuje schłodzony, więc przed podaniem możesz schować go na trochę do lodówki. Zamiast czosnku niedźwiedziego możesz dodać do niego, co tylko zapragniesz: rzodkiewkę, szczypiorek, papryczkę chili czy ulubione zioła.
*Sok możesz zastąpić częściowo wodą, jeśli uważasz, że to za dużo. Jednak kwaśny smak, przypominający ten twarogowy jest jak najbardziej wskazany.