Sałatka pleśniowa z pomidorami i awokado
- Wynik: 10
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: -minuty
Dzisiaj proponuję połączenie delikatnej roszponki i ostrego sera pleśniowego w zestawieniu z pomidorem i awokado. Sałatka z gatunku tych błyskawicznych a bardzo dobrych. Dałam typowy vinegret ale dobrze będzie też pasował ten na malinowym occie. Całość bardzo przyjemna w smaku.
Składniki- roszponka - 300 g
- pomidory - 2
- awokado - 1
- ser pleśniowy - 200 g
- Składniki na sos vinegret
- ocet balsamiczny - 1 łyżka
- oliwa - 3 łyżki
- sól
- pieprz
Roszponkę ułożyć na talerzu. Awokado obrać i pokroić w plasterki, pomidora w kostkę, ser pleśniowy w cienkei plastry. Na roszponce ułożyć plastry awokado, pomidory i ser pleśniowy. W kubku zmieszać wszystkie składniki sosu, dokładnie wymieszać, aż się połączą i polać sałatkę. Przed podaniem schłodzić przynajmniej godzinę.
Smacznego:)