Drożdżowe róże - ciasto

Drożdżowe róże - ciasto
Zdjęcie - DROŻDŻOWE RÓŻE - CIASTO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio bardzo ale to bardzo polubiłam się z ciastem drożdżowym.

Kiedyś ciasto drożdżowe było jednym z tych ciast, które robiłam bardzo rzadko, ze względu zarówno na czas oczekiwania ( bo wiecie, że kiepsko u mnie z cierpliwością! ) , ale też ze względu na to, że nigdy nie chciało mi wyrastać.

Teraz jest wręcz przeciwnie!

Ciasto drożdżowe rośnie jak szalone i aż miło patrzeć jak powstają z niego kolejne, fantastyczne smakołyki.

Dziś mam dla Was przepis na fantastycznie drożdżowe różyczki.

Ciasto nie tylko pięknie ( bo pięknie! ) wygląda , ale też super smakuje.

Idealne zarówno do ulubionej kawki, jak i na śniadanie do kubka ciepłego mleka.

Z całą pewnością zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Spróbujcie!

Zdjęcie - DROŻDŻOWE RÓŻE - CIASTO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI :

* mąka pszenna – 500 g

* drożdże świeże – 30 g

* mleko – 250 ml

* jajko – 1 szt

* olej – 75 ml

* sól – 1 szczypta

* cukier waniliowy – 1 op

Zdjęcie - DROŻDŻOWE RÓŻE - CIASTO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

ROZCZYN:

Drożdże kruszymy , mieszamy z łyżeczką cukru , łyżką mąki i odrobiną ciepłego mleka – odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.

CAŁOŚĆ:

Wszystkie składniki mieszamy z rozczynem i dokładnie wyrabiamy gładkie , zwarte ciasto.

Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Wyciągamy na podsypany mąką blat i ponownie zagniatamy.

Dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na blaty o grubości ok.5 mm.

Zdjęcie - DROŻDŻOWE RÓŻE - CIASTO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szklanką wycinamy okręgi, a następnie każdy okrąg jeszcze bardzo delikatnie rozwałkowujemy.

Zdjęcie - DROŻDŻOWE RÓŻE - CIASTO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na blacie kładziemy 1 okrąg, połowę smarujemy roztopionym masłem, nakładamy 2 okrąg, ponownie smarujemy masłem i nakładamy 3 okrąg.

Zdjęcie - DROŻDŻOWE RÓŻE - CIASTO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wszystkie razem delikatnie zwijamy, a następnie kroimy na 2 części.

Zdjęcie - DROŻDŻOWE RÓŻE - CIASTO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W ten sposób powstaną nam różyczki.

Zdjęcie - DROŻDŻOWE RÓŻE - CIASTO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Każdą różyczkę układamy obok siebie w podsypanej mąką tortownicy, pozostawiając między nimi trochę odstępu.

Zdjęcie - DROŻDŻOWE RÓŻE - CIASTO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Robimy tak do wykończenia ciasta, a następnie odkładamy jeszcze na ok. 10 minut w ciepłe miejsce.

Po tym czasie smarujemy roztrzepanym żółtkiem i  wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 30-35 minut – ciasto ma się pięknie zezłocić.

Gotowe!

Smacznego!

Zdjęcie - DROŻDŻOWE RÓŻE - CIASTO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów