Pizza ze szparagami na śmietanowym sosie z francuskim serem kozim, migdałami i tymiankiem



Ciasto na pizzę (1 duża blacha):
- 250 g mąki (u mnie orkiszowa biała)
- 150 ml letniej wody
- 12 g świeżych drożdży (lub 6 g suszonych)
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i (jeśli używasz) suchymi drożdżami. Świeże drożdże należy rozpuścić w wodzie, którą następnie wlewamy do ciasta wraz z oliwą. Zagniatamy ciasto, aż będzie cudownie elastyczne, a następnie odkładamy na 1.5-2h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pamiętajmy, żeby ciasto przykryć ściereczką, aby nie wyschło.
Sos śmietanowy:
- 1 biała cebula lub 2-3 szalotki
- 200 ml śmietany kremówki 30-36%
- 1 ząbek czosnku
- gałka muszkatołowa
- świeżo mielony biały pieprz
- sól do smaku
- odrobina oleju do smażenia
Cebulę (bądź szalotki) drobno siekamy i lekko przysmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie wlewamy śmietanę i powoli gotujemy (około 5 minut), aż sos zgęstnieje. Na sam koniec doprawiamy startym ząbkiem czosnku, gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą. Odstawiamy do wystygnięcia.
Dodatkowo:
- 1 niecały pęczek szparagów
- 150 g sera koziego
- garstka podprażonych płatków migdałowych
- garstka świeżego posiekanego tymianku
Szparagi gotujemy w lekko osolonym wrzątku al dente. Pamiętajmy o uprzednim ich umyciu i odcięciu twardych końcówek.

Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na szerokość blaszki, którą pokrywamy uprzednio papierem do pieczenia. Po cieście rozprowadzamy sos śmietanowy, zostawiając 1-2 cm wolnego miejsca na brzegach. Następnie wzdłuż układamy szparagi jak na zdjęciach i całość posypujemy obficie pokruszonym kozim serem oraz tymiankiem. Wstawiamy do nagrzanego do 260°C piekarnika i pieczemy około 15-20 minut, aż pizza się cudownie zarumieni. Po wyjęciu posypujemy całość płatkami migdałów. Teraz kroimy na kawałki i zajadamy się w najlepsze. ;)


