Szynka miodowo – cytrynowa
- Wynik: 100
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 1h 30 min
Kolejna marynata do mięsa podbiła moje podniebienie. Od dawna już piekę mięsa w podobny sposób i jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Tym razem do marynaty dodałam sok z cytryny. Efekt powalił mnie na kolana bo wyszło bardzo rześko a ja bardzo lubię takie smaki. Mięso można podać na obiad a to co zostanie serwować jako pyszną, domową wędlinę.
Składniki- szynka wieprzowa - 1,5 kg
- sól - 4 łyżki
- oliwa - 4 łyżki
- miód - 3 łyżki
- cytryny - 1
- tymianek - 1 łyżeczka
- mielona papryka - 1 łyżeczka
- pieprz - 1 łyżeczka
Sól rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody, dodać ok. 4 l zimnej wody przefiltrowanej, wymieszać, włożyć mięso i wstawić do lodówki na 12 godź.
Umyte i osuszone mięso natrzeć pieprzem, mieloną papryką oraz tymiankiem. Oliwę wymieszać z miodem i sokiem z cytryny i posmarować mięso. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Włożyć mięso do rękawa i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec ok. 90 min. 15 min przed końcem rozwiązać rękaw aby mięso się przyrumieniło. Pozostawić do wystygnięcia.
Smacznego:)