Zupa warzywna z soczewicą i kurczakiem
- Wynik: 70
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 60minuty
Wielką zaletą tej zupy jest bogactwo warzyw. Znajdują się to zarówno ziemniaki jak i cukinia czy seler naciowy , dodatkiem jest makaron i mięso kurczaka. No i oczywiście najważniejszy składnik czyli soczewica.Tak szeroka gama smaków powinna zasmakować każdemu.
Składniki- udko kurczaka - 2
- zielona soczewica - 1/2 szklanki
- ziemniaki - 4
- seler naciowy - 2 łodygi
- cukinia - 1
- marchewka - 1
- pietruszka - 1
- makaron - 100 g
- por - 3 liście
- koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
- sól
- pieprz
- liść laurowy - 2
- ziele angielskie - 4
W garnku zagotować ok. 4 l wody. Włożyć oczyszczone udka kurczaka, liście pora, pokrojoną marchewkę, pietruszkę. Dodac liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok.. 40 min, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso, wystudzić, odjąć od kości i pokroić w kostkę. Do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, cukinię, wypłukaną soczewicę oraz seler naciowy. Gotować 15 min, po tym czasie dołożyć koncentrat pomidorowy oraz makaron (u mnie były to drobne muszelki) i gotować jeszcze 5 min. Dołożyć także pokrojone mięso z kurczaka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)