Kotlety w panierce z płatków kukurydzianych
Jeśli znudziły Wam się schabowe panierowane w bułce tartej, to spróbujcie zrobić je w płatkach kukurydzianych. Panierka jest chrupiąca i nadaje nowego spojrzenia na tradycyjnego kotleta ;) Płatki z tej postaci są raczej bezsmakowe, więc proponuję doprawić mięsko ;]
A słyszeliście o panierce z chipsów? Będę musiała również wypróbować.
Co potrzebujemy: (4 kotlety)
1. Kotlety rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy przyprawami według uznania. Jeśli to możliwe, wkładamy do lodówki na kilka godzin/całą noc.
2. Przyprawione mięso obtaczamy w mące, następnie w delikatnie roztrzepanym jajku, a na samym końcu w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych. Ja kruszyłam je przy pomocy wałka do ciasta. Nie zostawiajcie dużych kawałków, bo mogą odpadać - lepiej jeśli będą drobniejsze.
3. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, przez około 15 minut.
Nadmiar tłuszczu możemy "zdjąć" odkładając gotowe schabowe na ręcznik kuchenny.
Co potrzebujemy: (4 kotlety)
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka/ 4 kotlety wieprzowe
- 1 jajko
- mąka
- niecała szklanka płatków kukurydzianych
- przyprawy (sól, pieprz, słodka/ostra papryka, zioła)
- margaryna/olej do smażenia
1. Kotlety rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy przyprawami według uznania. Jeśli to możliwe, wkładamy do lodówki na kilka godzin/całą noc.
2. Przyprawione mięso obtaczamy w mące, następnie w delikatnie roztrzepanym jajku, a na samym końcu w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych. Ja kruszyłam je przy pomocy wałka do ciasta. Nie zostawiajcie dużych kawałków, bo mogą odpadać - lepiej jeśli będą drobniejsze.
3. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, przez około 15 minut.
Nadmiar tłuszczu możemy "zdjąć" odkładając gotowe schabowe na ręcznik kuchenny.