Młode ziemniaki ze śmietaną i szpinakiem

Młode ziemniaki ze śmietaną i szpinakiem

Dziś zapraszam na przepis na młode ziemniaczki, które pojawiły się już w sklepach. Osobiście je uwielbiam, choć czekam z niecierpliwością na te nasze krajowe, gdyż są najsmaczniejsze. Proponuję dziś przygotowanie ziemniaków na sposób orientalny, z aromatycznymi przyprawami jak kmin rzymski, curry i kolendra, z dodatkiem ostrej papryki i na koniec podduszone ze śmietanką. Jest to doskonały dodatek do każdego dania głównego, polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Młode ziemniaki ze śmietaną i szpinakiem / Baby potatoes with cream and spinach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Młode ziemniaki ze szpinakiem

(4 porcje)

Składniki:

  • 12 małych oczyszczonych szczotką ziemniaków, lub kilka większych podzielonych na mniejsze kawałki
  • 100-15o g świeżego szpinaku
  • 2 cm kawałek imbiru, obranego i startego na tarce
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 4 łyżki masła
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/3 szklanki śmietanki 36%
  • 1/2 ostrej papryki w proszku
  • sól i mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Na głębokiej patelni rozgrzej masło, podsmaż przez chwilę kmin rzymski, curry, kolendrę i imbir. Następnie dodaj cebulkę i czosnek i smaż kolejne 2-3 minuty.
  2. Dodaj ziemniaki, podlej bulionem i gotuj pod przykryciem przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmij pokrywkę o gotuj kolejne 10 minut.
  3. Następnie dodaj szpinak i śmietankę, gotuj kolejne 5 minut, dopraw mieloną papryką, solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

Zdjęcie - Młode ziemniaki ze śmietaną i szpinakiem / Baby potatoes with cream and spinach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Baby potatoes with cream and spinach

(4 servings)

Ingredients:

  • 12 small potatoes, brushed or 6 bigger, cut into smaller pieces
  • 100-15o g fresh spinach
  • 2 cm piece ginger, peeled and grated
  • 4 cloves garlic, minced
  • 1 onion, chopped
  • 1 teaspoon ground cumin
  • 1 teaspoon curry powder
  • 1 tablespoon ground coriander seeds
  • 4 tablespoons of butter
  • 1.5 cups chicken stock
  • 1/3 cup of double cream
  • 1/2 chilli powder
  • salt and ground black pepper

Preparation:

  1. Heat a large pan with butter, add cumin, curry, coriander and ginger, and cook for a minute. Add the onions and garlic and cook another 2-3 minutes.
  2. Add potatoes with stock and cook, covered, for 20 minutes, stirring occasionally. Remove the lid on cook another 10 minutes.
  3. Next add the spinach and cream, cook for 5 minutes, season with paprika, salt and pepper to taste.

Enjoy!

Kategorie przepisów