Tort orzechowo marchwiowy
Tort, który przygotowałam na moje urodziny i przy okazji dziękuję za miłe życzenia.
Wyborny, elegancki, inny od zwyczajnych tortów, bez dodatku śmietanowej masy kremowej. Imponujący w smaku i tylko orzechy, marchewka i czekolada, polany bogato czekoladowym kremem ganache. A do dekoracji użyłam całych orzechów zanurzonych w złocistym karmelu, stąd karmelowe igiełki.
Składniki:
- 400 g marchewki
- 400 g zmielonych orzechów laskowych
- 100 g gorzkiej czekolady pow. 70%
- 7 jaj /osobno żółtka i białka/
- 250 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- starta skórka i sok z jednej pomarańczy
- 3 łyżki ciemnego rumu
Składniki na krem ganache:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 200 ml smietany kremówki
- 2 łyżki miękkiego masła
oraz:
- 125 g drobnego jasnego brązowego cukru
- kilkanaście orzechów laskowych bez skórki
Wykonanie:
- Żółtka ubić z 200 g drobnego cukru na jasną masę.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną dodać do masy.
- Marchewkę obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na drobnych oczkach.
- Dodać do ubitej masy oraz zmielone drobno orzechy laskowe.
- Zetrzeć drobno skórkę i wycisnąć sok z pomarańczy oraz rum wlać do masy.
- Białka ubić na sztywno z 50 g cukru i dodać na koniec do masy, delikatnie wymieszać.
- Formę tortową /sugerowana 26 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.
- Przed końcem pieczenia przykryć wierzch ciasta folią aluminiową.
- Po upieczeniu odstawić w formie do wystudzenia.
- Zimne ciasto wyłożyć z formy.
- Smietanę zagotować, odstawić z palnika zaraz dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać, następnie odstawić do przestudzenia.
- Dodać miękkie masło i ubić masę do połączenia składników.
- Obłożyć kremem czekoladowym wierzch i boki tortu.
- Cukier wsypać do rondelka z podwójnym dnem i roztopić na srednim ogniu, nie mieszać.
- Po czym odstawić z palnika do przestudzenia.
- Do gęstego karmelu zanurzyć kilka orzechów laskowych i za pomocą szczypiec wyciągnąć orzechy z karmelowymi soplami, przytrzymując dołem sopla do zastygnięcia.
- Ułożyć na srodku tortu.
- Udekorować pozostałymi orzechami laskowymi.
Smacznego ?
inspiracja dekoracji: BBC goodfood – magazyn.