Pomidory parzymy we wrzątku, obieramy ze skóry i kroimy w kawałki. Papryki kroimy w większą kostkę. Pomidory i papryki dorzucamy do rondla z cebulą i chorizo, chwilę smażymy.,,.
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną zupę/krem, która idealnie rozgrzeje nas w te coraz chłodniejsze, jesienne dni.
Połączenie dyni i batatów jest niezwykle sycące, smaczne, ale przy tym lekkie i dietetyczne.
Przepis na pyszny szybki w przygotowaniu deser bananowy, który z pewnością wyjdzie każdemu. Proponujemy Wam pieczone banany w czekoladzie, z orzechami, miodem lub skórką pomarańczową - w trzech wydaniach.
Omlet – to słowo, które chyba najczęściej kojarzy nam się z posiłkami sportowców czy też osób będących na diecie.
Dziś pokażę Wam fantastyczny pomysł na kolejny dietetyczny omlet, który niedawno zagościł w mojej diecie i z całą pewnością pozostanie tam na dług
Deser z dynią w roli głównej, pyszny jesienny deser w energetyzującym pomarańczowym kolorze z ostatnimi jeżynami z ogrodu i figami. Ci którym dynia kojarzy się tylko z kremowa zupą i słodko-kwaśną dynią w occie pewnie się zdziwią, jednak zapewniam - dynia i tu stanęła na wysokości zadania.
Szperając po szafkach, na głowę spadła mi makaronowa muszelka z niedomkniętego opakowania i niczym Pomysłowemu Dobromirowi w głowie zaświtał mi ten oto pomysł na zapiekany makaron. Na szczęście znalazłem jeszcze jakieś ostatki warzyw, niedokończony serek mascarpone i otwartą pastę pomidorową. Danie wyszło całkiem całkiem, o czym sami możecie się przekonać.
Więc do dzieła! Robimy pureé, najlepiej od razu z dwóch - trzech dyń. Chyba że macie Hokkaido - byczka :) Ja zazwyczaj kupuję małe, ok 1 - 1,5 kg sztuki.
No i mamy kolejny, fantastyczny pomysł na wykorzystanie dyni – tym razem zapraszam Was na risotto!
Idealnie kremowe , delikatne, niesamowicie aromatyczne, a zarazem sycące – idealne na obiad, albo romantyczną kolację.
Przygotowane na białym winie nabiera niesamowitego aromatu i sprawia, że ciężko oderwać się od talerza.
Najprostszym sposobem przygotowania dyniowego puree jest jej upieczenie w piekarniku. Ma wówczas najbogatszy, intensywny i bardzo wyrazisty smak. Moją absolutną faworytką jest dynia Hokkaido. Z mocno pomarańczową skórką - jadalną, także nie wymaga obierania, o intensywnie zabarwionym pomarańczowym i mączystym miąższu.
Najprostszym sposobem przygotowania dyniowego puree jest jej upieczenie w piekarniku. Ma wówczas najbogatszy, intensywny i bardzo wyrazisty smak. Moją absolutną faworytką jest dynia Hokkaido. Z mocno pomarańczową skórką - jadalną, także nie wymaga obierania, o intensywnie zabarwionym pomarańczowym i mączystym miąższu.
Codziennie jadąc do pracy widzę ludzi zbierających grzyby w lesie. Ja, do mojego dzisiejszego przepisu wyciągnęłam resztki zapasu z ubiegłego roku. Sos z suszonych grzybów to jeden z moich ulubionych. W kompozycji z kurczakiem wypada doskonale. Bardzo polecam.
Ponieważ uwielbiam wszystkie kisielowate desery (np. ten z tapioką), chia też skradła moje serce. Pudding możecie przygotować na bazie zwykłego mleka lub w wersji wegańskiej, używając roślinnego.
Gruba warstwa zwartego, pomarańczowego miąższu gotowa jest na wszelkie kulinarne wyzwania. Doskonale sprawdza się w wersji na słodko. Placuszki dyniowe swoją lekkością i puszystością przebiją każde pankejki. Są naprawdę przepyszne!
Moja propozycja o jesienna wariacja na temat Shakshuki, czyli w skrócie zapiekanych w sosie jajek. Tradycyjnie robi się to w pomidorach, ale ja postawiłam na dyniową wersję.