Mięso z kurczaka jest mięciutkie, delikatne i niedrogie, no i można je podać na tysiąc i jeden sposobów. Proponuję popularny filet z kurczaka w nieco bardziej wyrafinowej odsłonie. Faszerowany mielonymi migdałami, doprawionymi skórką cytrynową i zieloną pietruszką będzie smakował jak z najlepszej restauracji.
W miseczce mieszamy olej Kujawski z ziołami, startą skórkę z cytryny, drobno posiekaną papryczkę chilli, młotkowany pieprz i roztarty czosnek. Do mieszanki wrzucamy oczyszczone krewetki i mieszamy, aby dobrze obtoczyły się w marynacie...
W pojemniku malaksera umieszczamy zerwane liście bazylii, starty na drobnych oczkach parmezan, olej Kujawski z bazylią, obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku oraz podprażone orzeszki pinii. Całość miksujemy do uzyskania w miarę gładkiej pasty. Jeśli pesto jest zbyt gęste, możemy dolać jeszcze odrobinę oleju...
Za pomocą miksera ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i solą do osobnego naczynia. Następnie dodajemy mieszankę do ubitych jajek i mieszamy do połączenia się z resztą składników. Do masy dolewamy olej Kujawski, mieszamy...
Mając w lodówce ciasto francuskie i pieczarki pomyślałam o przyrządzeniu szybkiej przekąski. Powstały rożki nadziewane pieczarkami. Chrupiące, złociste i pieczarkowe.
Dla osłodzenia pochmurnych, jesiennych dni proponuję Wam sernik z gruszkami. Proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które zapewne wielu z Was lubi. Zapraszam po przepis.
Pieczone warzywa smakują wyśmienicie same, jako danie wegetariańskie, ale stanowią też idealny dodatek do mięs czy ryb. Podczas pieczenia wysoka temperatura wydobywa z warzyw całą słodycz, intensywny smak i aromat. Jeśli lubicie dania, które robią się same (no może prawie same) to zapiekanka warzywna to idealna propozycja
Pyszne, delikatne, leciutkie dzięki pianie z białek. Można je nadziewać czym się chce. Farszem z jarmużu, a może śliwki, jabłko na słodko? Dowolnie. Jak podpowiada Wam wyobraźnia.
Regiolnalna potrawa z Centralnej Polski. Idealna na jesienne szarugi, rozgrzewająca, podnosząca odporność. W innych regionach funkcjonuje jako żurek. Z braku dostępu do świeżych, leśnych grzybów moja zalewajka jest z dodatkiem ciemnych pieczarek, może choć trochę imitujących te leśne.
Weekend i kolejne Wypiekanie na śniadanie...a pieczemy drożdżówki wg tego przepisu...ten przepis czekał u mnie w kolejce do wypróbowania od dawna...ale zawsze było jakieś ale...no.. i w końcu bułeczki są...moje są z dżemem wiśniowym, ale to bez znaczenia jakie nadzienie damy do środka, bo bułeczki są pyszne.
Odkąd pamiętam wielbię kluski pod każdą postacią. Jednak dodatek dyni w kluskach śląskich sprawił, że są one jeszcze lepsze – pulchne, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach.