Ciasteczka żytnie na miodzie

Ciasteczka żytnie na miodzie
Ciasteczka z dodatkiem mąki żytniej, słodzone miodem lipowym. Bardzo łatwe do przygotowania, wszystkie składniki zagniatam, ciasto schładzam w zamrażarce, wycinam dowolne kształty i gotowe. Do wycinania ciasteczek użyłam stempelka, takie ciasteczka są bardzo efektowne, idealne na prezent dla bliskiej osoby. Delikatna i chrupiąca słodka przekąska, bardzo polecam

Zdjęcie - Ciasteczka żytnie na miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 150 g mąki żytniej
  • 100 g mąki orkiszowej typ 700 lub pszennej
  • 2 łyżki miodu ( u mnie płynny lipowy )
  • 100 g masła pokrojonego na małe kawałki
  • 1 roztrzepane jajko
  • płaska łyżeczka kardamonu
  • szczypta soli
Przesiane mąki i resztę składników daję do miseczki i szybko wyrabiam ciasto. Jeżeli masa będzie klejąca, dosypujemy jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Ciasto zawijam w folię spożywczą i daję do zamrażarki na około 20 minut. Schodzone ciasto rozciągam wałkiem, na posypanym mąką blacie, na grubość 4-5 mm. Wycinam dowolne kształty. Jeżeli wycinamy ciastka stempelkiem, posypujemy ciasto również z góry mąką, żeby zapobiec przyklejaniu się stempelka do ciasta. Gotowe ciasteczka układam na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 15 min. w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka powinny się zrumienić. Przechowuję je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Udanych wypieków

Zdjęcie - Ciasteczka żytnie na miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasteczka żytnie na miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasteczka żytnie na miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów