Rogaliki krucho-drożdżowe
Dzisiaj mijają 3 lata od pierwszego mojego postu na zaciszu:-) Z tej okazji zapraszam na ucztę rogalikową:-)! Dziękuję wszystkim, że tu ze mną są. Bez Was nie było by mojego bloga:-) Czas biegnie tak szybko. Wydaje mi się, że dopiero zaczęłam... Mam nadzieję na kolejne owocne lata, że będziecie czerpać inspiracje i dzielić się nimi ze swoimi najbliższymi:-) Smacznego!
Składniki:
- 500 g mąki,
- 200 g masła,
- 50 g drożdży,
- 1/4 szkl. ciepłego mleka,
- 1 łyżka cukru,
- 2 jajka,
- dżem ulubiony lub konfitura do nadzienia,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem. Odstawić na chwilę.
Mąkę przesiać, dodać zimne masło i posiekać. Wbić jajka, wlać mleko z drożdżami i cukrem. Wyrobić ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Z każdej zrobić kulę, następnie placek, po czym rozwałkować. Krążki ciasta podzielić na 8 lub 12 trójkątów. Na brzegu każdego dać trochę dżemu i zwinąć w stronę środka rozwałkowanego ciasta. Końce zawinąć tak, by powstał rogalik. Ułożyć na wyłożonej papierem blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i upiec na złoty kolor. Gotowe rogaliki posypać cukrem pudrem.