Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe

Zdjęcie - Rogaliki krucho-drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzisiaj mijają 3 lata od pierwszego mojego postu na zaciszu:-) Z tej okazji zapraszam na ucztę rogalikową:-)! Dziękuję wszystkim, że tu ze mną są. Bez Was nie było by mojego bloga:-) Czas biegnie tak szybko. Wydaje mi się, że dopiero zaczęłam... Mam nadzieję na kolejne owocne lata, że będziecie czerpać inspiracje i dzielić się nimi ze swoimi najbliższymi:-) Smacznego!

Zdjęcie - Rogaliki krucho-drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 50 g drożdży,
  • 1/4 szkl. ciepłego mleka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 jajka,
  • dżem ulubiony lub konfitura do nadzienia,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem. Odstawić na chwilę.
Mąkę przesiać, dodać zimne masło i posiekać. Wbić jajka, wlać mleko z drożdżami i cukrem. Wyrobić ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Z każdej zrobić kulę, następnie placek, po czym rozwałkować. Krążki ciasta podzielić na 8 lub 12 trójkątów. Na brzegu każdego dać trochę dżemu i zwinąć w stronę środka rozwałkowanego ciasta. Końce zawinąć tak, by powstał rogalik. Ułożyć na wyłożonej papierem blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i upiec na złoty kolor. Gotowe rogaliki posypać cukrem pudrem.
Zdjęcie - Rogaliki krucho-drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów