Chleb tygrysi
Aż sama się zdziwiłam, że na blogu nie ma jeszcze przepisu na Tiger bread. Czyli holenderski chleb tygrysi, który charakteryzuje się specyficznie chrupiącą skórką.
Charakterystyczne popękanie chleba wynika z posmarowania wyrośniętego bochenka pastą z mąki ryżowej, która w trakcie pieczenia pęka w piekarniku, tworząc tygrysie pręgi.
Sam chleb jest niezwykle delikatny, co ciekawie kontrastuje z chrupką skórką. Doceniono go w Holandii, Stanach i Australii, może znajdzie też swoich miłośników w Polsce?:)
Chleb tygrysi Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 2 godz. 10 min. Porcje: 1 Składniki
- Ciasto właściwe:
- 450 g mąki pszennej typ 650
- 7 g suszonych drożdży
- 200 ml mleka
- 100 ml wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju roślinnego lub topionego masła
- Pasta:
- 130 g mąki ryżowej
- 130 ml letniej wody
- 7 g suszonych drożdży instant
- łyżka cukru
- łyka oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki soli
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, olej i sól. W rondlu podgrzewamy mleko z wodą, aby był letni. Wlewamy do suchych składników i wyrabiamy kilka minut mikserem, aż otrzymamy elastyczne ciasto. Zostawiamy je w misie i przykrywamy ściereczką na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy mąką i formujemy podłużny bochenek. Przekładamy go do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką lub bezpośrednio na blasze. Przykrywamy na 30 minut.
- Po 15 minutach przygotowujemy pastę, do mąki ryżowej dodajemy cukier, olej, sól i drożdże. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy na gładkie, gęste ciasto. W razie potrzeby (gdyby było zbyt lejące) dosypujemy mąki lub wlewamy wody (jeśli za suche). Pastę zostawiamy na 15 minut.
- Ciasto z koszyka przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem, z wierzchu smarujemy je gęstą pastą, pokrywając całą powierzchnię. Zostawiamy na 5 minut.
- Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy do 190 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.