Chleb tygrysi

Chleb tygrysi

Zdjęcie - Chleb tygrysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aż sama się zdziwiłam, że na blogu nie ma jeszcze przepisu na Tiger bread. Czyli holenderski chleb tygrysi, który charakteryzuje się specyficznie chrupiącą skórką.

Charakterystyczne popękanie chleba wynika z posmarowania wyrośniętego bochenka pastą z mąki ryżowej, która w trakcie pieczenia pęka w piekarniku, tworząc tygrysie pręgi.

Sam chleb jest niezwykle delikatny, co ciekawie kontrastuje z chrupką skórką. Doceniono go w Holandii, Stanach i Australii, może znajdzie też swoich miłośników w Polsce?:)

Zdjęcie - Chleb tygrysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb tygrysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb tygrysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb tygrysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb tygrysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb tygrysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb tygrysi Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 2 godz. 10 min. Porcje: 1 Składniki

  • Ciasto właściwe:
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 7 g suszonych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub topionego masła
  • Pasta:
  • 130 g mąki ryżowej
  • 130 ml letniej wody
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • łyżka cukru
  • łyka oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki soli
Instrukcja
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, olej i sól. W rondlu podgrzewamy mleko z wodą, aby był letni. Wlewamy do suchych składników i wyrabiamy kilka minut mikserem, aż otrzymamy elastyczne ciasto. Zostawiamy je w misie i przykrywamy ściereczką na godzinę.
  2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy mąką i formujemy podłużny bochenek. Przekładamy go do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką lub bezpośrednio na blasze. Przykrywamy na 30 minut.
  3. Po 15 minutach przygotowujemy pastę, do mąki ryżowej dodajemy cukier, olej, sól i drożdże. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy na gładkie, gęste ciasto. W razie potrzeby (gdyby było zbyt lejące) dosypujemy mąki lub wlewamy wody (jeśli za suche). Pastę zostawiamy na 15 minut.
  4. Ciasto z koszyka przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem, z wierzchu smarujemy je gęstą pastą, pokrywając całą powierzchnię. Zostawiamy na 5 minut.
  5. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy do 190 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.
3.3.2998

Kategorie przepisów