Nalewka rabarbarowa
- Wynik: 10
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: -minuty
Sok a właściwie syrop z rabarbaru, który został mi przy okazji tego ciasta zainspirował mnie do zrobienia nalewki. Jest on tak pyszny, że z powodzeniem można go wypić lekko rozcieńczony z wodą, ale wpadłam na pomysł, że jeszcze lepiej będzie smakował z alkoholem. To taka trochę "babska" nalewka, ale myślę, że może zrobić wrażenie. Żałuję tylko, że nie miałam różowego rabarbaru, wtedy kolor byłby ładniejszy.
Składniki Instrukcje
Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki. Zasypać cukrem i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie zlać syrop, rabarbar można wykorzystać do ciasta. Syrop zmieszać z wódką i spirytusem, odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltrować i ponownie odstawić.