"Na niedzielę z zasady musi być placek drożdżowy, niechby nawet dosyć postny, ale za to ze słodką, grubą warstwą kruszonki na wierzchu." Taką informację możemy znaleźć w "Bedekerze Kaszubskim, w którym jest opisany kaszubski jadłospis. Kaszubska drożdżówka, to wypiek z wieloletnią tradycją. Nie dziwne więć, że młodzowy kuch znajduje się na liście produktów tradycyjnych.
Moje ulubione danie? Danie z dzieciństwem związane? - placki ziemniaczane. Uwielbiam placki ziemniaczane, niestety ze względu na kaloryczność rzadko je jadam. Jedynie na specjalne zamówienie mojego syna, on przejął w genach to zamiłowanie.
Deser, który pokochała cała moja rodzina. Prosty, szybki, idealny dla zapracowanych. Można go zajadać przez cały rok. Nigdy się nie znudzi. Wystarczy tylko zmienić owoce i wykorzystać te, na które akurat jest sezon.
Tradycyjny hummus powstaje z połączenia tahini, czosnku oraz soku z cytryny. Wszystkie składniki zmiksowane z dodatkiem przypraw oraz kolendry stanowią bardzo odżywczy i zdrowy element posiłku na rozpoczęcie dnia.
Do przygotowania pasty hummus niezbędne jest tahini. Jeśli nie macie możliwości zakupienia gotowej pasty tahini możecie zrobić ją sami. I dziś pokaże Wam jak ją zrobić.
Dziś na obiad szanowany pan gulasz, ale żeby nie był taki ciężki i smutny to wystąpił on w towarzystwie wesołych śliwek. Nie zabrakło w nim też aromatycznych przypraw np. cynamonu i korzenia imbiru. Kusiło mnie jeszcze dodanie do niego kosteczek gorzkiej czekolady, ale uznałam, że nie będę przesadzać.
Do chłodnego purée dyniowego dodajemy mąkę, żółtko, sól, gałkę muszkatołową i zagniatamy dłońmi. Z masy formujemy wałek, po czym kroimy nożem na 2 cm kawałki. Kluski delikatne zgniatamy widelcem, tworząc prążki na ich powierzchni...
Dziś na obiad szanowany pan gulasz, ale żeby nie był taki ciężki i smutny to wystąpił on w towarzystwie wesołych śliwek. Nie zabrakło w nim też aromatycznych przypraw np. cynamonu i korzenia imbiru. Kusiło mnie jeszcze dodanie do niego kosteczek gorzkiej czekolady, ale uznałam, że nie będę przesadzać.
Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki bez obierania. Usunąć ogonki i czarne końcówki na spodzie. Nie usuwać gniazd nasiennych. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka (najlepiej z grubym dnem). Dodać sok z cytryny i kilka łyżek wody...
Pasta paprykowa dostałam jeden słoik od naszej sąsiadki i zapragnęłam przepisu natychmiast .. już! Na całe szczęście Sąsiadka była taka miła, że się przepisem swym ze mną podzieliła, jako, że przepis lekko zmodyfikowałam to tu go podaję. Sos polecam !
Te orkiszowe babeczki są lekkie i dietetyczne. Przygotowałam je na jogurcie, z dodatkiem cukinii, oliwek i niewielką ilością sera oraz oliwy. Dodatkowo są naprawdę przepyszne, szczególnie, kiedy na ich wierzchu znajdują się chrupiące pestki. Idealne na drugie śniadanie i przekąskę!
Mieliśmy już pyszne zupy, kremy, racuchy, pancakes i ciasta, więc teraz przyszła pora na dyniowe muffinki.
Ale nie będą to takie zwykłe dyniowe muffinki, bo będzie lekko, dietetycznie i fit – Be fit
Mleko zagotować, zalać nim płatki i odstawić na 10 minut. Następnie dodać masło oraz 120 g cukru i odstawić masę, by wystygła. Jajka zmiksować z resztą cukru na puszysty sos i stopniowo dodawać masę owsianą, dobrze wymieszać, dorzucić posiekaną czekoladę, mąkę, sodę, proszek oraz 100 g orzechów i dokładnie wymieszać...
Dzisiaj znowu faszerujemy! Jeśli dotychczas połączenie słodkich rodzynek i cynamonu kojarzyło Wam się jedynie ze słodkościami, to mam dla Was przepis, który odmieni Wasze zdanie na ten temat. Nauczony tradycjami kuchni Sycylijskiej i Afgańskiej, odkryłem, że takie dodatki stanowią wprost idealną kombinację również do słonych dań
Dzisiaj znowu faszerujemy! Jeśli dotychczas połączenie słodkich rodzynek i cynamonu kojarzyło Wam się jedynie ze słodkościami, to mam dla Was przepis, który odmieni Wasze zdanie na ten temat. Nauczony tradycjami kuchni Sycylijskiej i Afgańskiej, odkryłem, że takie dodatki stanowią wprost idealną kombinację również do słonych dań