Czekoladowe cake pops z nutellą

Czekoladowe cake pops z nutellą
Zdjęcie - CZEKOLADOWE CAKE POPS Z NUTELLĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Któż z nas od czasu do czasu nie lubi wsadzić łyżkę w słoik pysznej, kremowej nutelli? ;)

Dziś mam przepis właśnie dla tych smakoszy!

Cake popsy – ciasteczka/lizaki na patyku już dawno zrobiły furorę na całym świecie!

Mają zwolenników zarówno wśród dzieciaków, jak i dorosłych.

W zależności od składników są świetnym pomysłem na KinderBal albo inne party dla dzieci, czy też słodką, imprezową przekąskę dla dorosłych.

Ja mam dziś przepis z myślą raczej o tych najmłodszych – idealny pomysł na Dzień Dziecka!

Fantastyczne czekoladowe Cake popsy z nutellą z całą pewnością zachwycą … a taka dawka słodkości od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi.

Spróbujcie!

 Zdjęcie - CZEKOLADOWE CAKE POPS Z NUTELLĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( ok.13 sztuk )

* pokruszone suche ciasto ( babka , biszkopt, kruche ciastka ) – 200 g

* mascarpone – 60 g

* nutella – 50 g

* czekolada mleczna – 100 g

* olej – 1 łyżeczka

* kolorowa posypka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Nutellę ucieramy z mascarpone na gładki krem, a następnie dodajemy do pokruszonego ciasta.

Wszystko razem dokładnie zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na ok. 30 minut do lodówki.

Po schłodzeniu porcjujemy ciasto i formujemy kule wielkości orzecha włoskiego.

Tak przygotowane układamy na talerzu i wkładamy do zmrożenia na ok. 20 minut.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z 1 łyżeczką oleju.

Patyczki/rurki wbijamy w schłodzone kulki a następnie zanurzamy w czekoladzie ( nadmiar musi skapnąć ).

Dekorujemy kolorową posypką i delikatnie odstawiamy do zastygnięcia.

Gotowe!

Zdjęcie - CZEKOLADOWE CAKE POPS Z NUTELLĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów