Czekoladowe cake pops z nutellą
Któż z nas od czasu do czasu nie lubi wsadzić łyżkę w słoik pysznej, kremowej nutelli? ;)
Dziś mam przepis właśnie dla tych smakoszy!
Cake popsy – ciasteczka/lizaki na patyku już dawno zrobiły furorę na całym świecie!
Mają zwolenników zarówno wśród dzieciaków, jak i dorosłych.
W zależności od składników są świetnym pomysłem na KinderBal albo inne party dla dzieci, czy też słodką, imprezową przekąskę dla dorosłych.
Ja mam dziś przepis z myślą raczej o tych najmłodszych – idealny pomysł na Dzień Dziecka!
Fantastyczne czekoladowe Cake popsy z nutellą z całą pewnością zachwycą … a taka dawka słodkości od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi.
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( ok.13 sztuk )
* pokruszone suche ciasto ( babka , biszkopt, kruche ciastka ) – 200 g
* mascarpone – 60 g
* nutella – 50 g
* czekolada mleczna – 100 g
* olej – 1 łyżeczka
* kolorowa posypka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Nutellę ucieramy z mascarpone na gładki krem, a następnie dodajemy do pokruszonego ciasta.
Wszystko razem dokładnie zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na ok. 30 minut do lodówki.
Po schłodzeniu porcjujemy ciasto i formujemy kule wielkości orzecha włoskiego.
Tak przygotowane układamy na talerzu i wkładamy do zmrożenia na ok. 20 minut.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z 1 łyżeczką oleju.
Patyczki/rurki wbijamy w schłodzone kulki a następnie zanurzamy w czekoladzie ( nadmiar musi skapnąć ).
Dekorujemy kolorową posypką i delikatnie odstawiamy do zastygnięcia.
Gotowe!