Potrawka z indyka ze szparagami
Kupiłam szparagi i nie zawahałam się ich użyć ;-) Tym razem jednak to danie nie należy do tych niskokalorycznych ale czasami przecież można sobie pozwolić na kulinarną rozpustę. Potrawka z indyka ze szparagami jest pyszna, kremowa i idealnie pasuje podawana z ryżem, makaronem czy kopytkami. Zapraszam na potrawkę z indyka ze szparagami :-)
Potrawka z indyka ze szparagamiSkładniki: (dla 4 osób)
- 400 g piersi z indyka
- 2 białe części pora
- 6 średnich marchewek
- pęczek zielonych szparagów
- 400 ml śmietany 30-36%
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 0,5 kostki masła lub olej do smażenia
- sól, pieprz, słodka papryka
Przygotowanie:
Szparagi opłukać, oberwać zdrewniałe końcówki i pokroić na mniejsze kawałki tak, aby zostały całe główki.
Pory przeciąć wzdłuż, dobrze wypłukać i pokroić w półplasteki. Marchewki opłukać i obrać a następnie pokroić w cienkie plasterki (moje były za grube i dość długo się dusiły). Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę, doprawić je solą, pieprzem i papryką.
Na patelni/rondelku rozgrzać masło/olej. Wrzucić por i czosnek. Smażyć na małym ogniu 1-2 i dodać marchewkę. Dusić aż wszystko będzie miękkie.
Wrzycić pokrojone szparagi -bez główek- i dusić około 2 minut. Dodać pokrojone mięso i smażyć ze wszystkich stron. Dodać główki szparagów, śmietanę i musztardę. Dusić aż śmietana zgęstnieje.
Smacznego :-)