Ponieważ nie mam frytkownicy, w której mogłabym regulować temperaturę smażenia, na Tłusty Czwartek stawiam na „oponki” czyli pączki z dziurką- dzięki niej szybciej i łatwiej usmażyć ten karnawałowy deser.
Racuchy drożdżowe z jabłkami doskonale smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem jak i na zimno. Są puszyste, a dzięki jabłkom wilgotne. Można dodać do ciasta cynamon, dzięki któremu staną się jeszcze bardziej aromatyczne.
Pyszne danie, nie tylko dla narciarzy potrzebujących dużej dawki energii. Spróbujcie przygotować je w domu, pamiętajcie tylko, że to bomba kaloryczna i niestety nie można jeść knedli za często. Polecam :-)
Kotlety z kaszy gryczanej, pieczarek i cebuli, panierowane w gryczanych otrębach. Doskonały dodatek do surówek, sosów i mięs. Ugotowaną kaszę, łączę z podduszonymi pieczarkami i cebulką.
Zamiast stać godzinami w kolejce przed ulubioną cukiernią, proponuję w tym roku przygotować pączki samodzielnie. Ktoś się może zdziwić, że piszę o tym na blogu poświęconym wypiekowi domowego chleba, ale wbrew pozorom „niedaleko pada jabłko od jabłoni”. Szczególnie, że pączków wcale nie trzeba smażyć, można je upiec z ciasta drożdżowego
Ciasto kokosowe z białej fasoli to duża porcja pożywnego białka roślinnego, które można potraktować jako deser, przekąskę po ćwiczeniach, zabrać do pracy lub szkoły. Podajemy je z lekko kwaskowatymi sosami owocowymi, nasz ulubiony to mango z limonką.
Chrust, faworki jak kto woli ważne żeby były kruche i słodkie :) A co powiecie na zastąpienie tych tradycyjnych smażonych w głębokim tłuszczu na ich zdrowszą wersję pieczoną?
Na rozgrzanym oleju w garnku szklimy cebulę, wrzucamy buraki i wyciśnięty czosnek. zalewamy wodą lub bulionem warzywnym. Gotujemy kilka minut. Dodajemy miąższ z jabłka. Blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Ser kroimy w kosteczkę i smażymy bez oliwy na patelni. Dodajemy do zupy i posypujemy czarnuszką...
Sok z selera naciowego i owoców polecam do picia na czczo - oczyszcza organizm z toksyn i do tego jest smaczny - jeżeli oczywiście lubicie seler. Ma bardzo dużo witaminy C jak również witaminę młodości E , pomaga w pracy nerek i przemianie materii. Ma dużo potasu i wapnia oraz wiele innych cenny składników dla naszego zdrowia.
Ten sposób przygotowania sosu na bazie pomidorów sprawdza się idealnie zimą, gdy (nie oszukujmy się) pomidory nie są najlepsze. Dodatkowo pieczona marchewka doskonale równoważy kwaskowate nuty sosu.
Churros są wporzo, ale kudy im do naszych pączków czy faworków. Jednakowoż dla matek alergików są idealne, bo bezpieczne i szybko się robiące. Skorzystałam z przepisu Nigelli, mojej bogini. Wystarczy obtoczyć w cukrze z cynamonem, a potem maczać sobie w sosie karobowym. Niom.
Pączki przygotowałem, wzorując się na jednych z najlepszych - Krispy Kreme Donuts. Oczywiście przepis jest strzeżoną tajemnicą, ale ten od The Worktop zdał egzamin. Donuty są zrobione na mące chlebowej i drożdżach, dzięki temu wypiek jest doskonale puszysty i wprost rozpływa się w ustach. Gorąco polecam na tegoroczny Tłusty Czwartek!