Papryka faszerowana mięsem i soczewicą

Papryka faszerowana mięsem i soczewicą
Zdjęcie - Papryka faszerowana mięsem i soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 45
  • Czas przygotowania: 15minuty
  • Czas gotowania: 30minuty

Końcówka wakacji i wrzesień za pasem nastrajają  jesiennie. I chociaż pogoda wczoraj i dzisiaj wciąż upalna to u mnie na obiad pojawiła się papryka faszerowana. Nadzienie z mięsa mielonego indyka oraz zielonej soczewicy, porządnie doprawione pieprzem i kuminem rzymskim, który wręcz fantastycznie tu pasuje. Całość udusiłam chociaż można oczywiście upiec w piekarniku. Danie bardzo smaczne, sycące a jednocześnie lekkie. Bardzo polecam.

Składniki Instrukcje

Soczewicę opłukać, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnke, chwilę razem podsmażyć. Dodać mięso, wymieszać, podlać odrobiną wody i dusić ok, 20 min. na wolnym ogniu.

Osączoną soczewicę wymieszać z mięsem, przyprawić solą, pieprzem oraz utartym w moździerzu kuminem rzymski. Dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.

Papryki umyć, przekroić, oczyścić z pestek. Każdą połowę napełnić przygotowanym farszem. Papryki układać w dużym szerokim garnku. Podlać odrobiną oliwy, dodać ok. 1 szklanki wody i dusić 30 min. na wolnym ogniu.

Smacznego:)

Zdjęcie - Papryka faszerowana mięsem i soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów