Papryka faszerowana mięsem i soczewicą
- Wynik: 45
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 30minuty
Końcówka wakacji i wrzesień za pasem nastrajają jesiennie. I chociaż pogoda wczoraj i dzisiaj wciąż upalna to u mnie na obiad pojawiła się papryka faszerowana. Nadzienie z mięsa mielonego indyka oraz zielonej soczewicy, porządnie doprawione pieprzem i kuminem rzymskim, który wręcz fantastycznie tu pasuje. Całość udusiłam chociaż można oczywiście upiec w piekarniku. Danie bardzo smaczne, sycące a jednocześnie lekkie. Bardzo polecam.
Składniki- papryka czerwona - 4
- mięso mielone z indyka - 400 g
- zielona soczewica - 200 g
- cebula - 1
- czosnek - 2 ząbki
- kumin rzymski - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- oliwa - 4 łyżki
- natka pietruszki - 3 łyżki
Soczewicę opłukać, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnke, chwilę razem podsmażyć. Dodać mięso, wymieszać, podlać odrobiną wody i dusić ok, 20 min. na wolnym ogniu.
Osączoną soczewicę wymieszać z mięsem, przyprawić solą, pieprzem oraz utartym w moździerzu kuminem rzymski. Dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.
Papryki umyć, przekroić, oczyścić z pestek. Każdą połowę napełnić przygotowanym farszem. Papryki układać w dużym szerokim garnku. Podlać odrobiną oliwy, dodać ok. 1 szklanki wody i dusić 30 min. na wolnym ogniu.
Smacznego:)