Bezglutenowy chleb dyniowy
Osoby będące na diecie bezglutenowej nie mają łatwego życia pod względem kulinarnym, ale jeśli marzą o wypieku domowego chleba to jeszcze nic straconego! Co prawda wypieki bezglutenowe mają to do siebie, że nie wychodzą tak wyrośnięte, sprężyste i puszyste jak np. wypieki pszenne. Są jednak sposoby, aby wypieki bezglutenowe nie były tak ciężkie, zbite, a przy tym jeszcze wyróżniały się ciekawym smakiem.
Do ciast bezglutenowych warto dodać jakiś wilgotny składnik, albo namoczone nasiona babki płesznik, albo jajka, albo rozgniecione banany, ugotowany ryż lub puree ziemniaczane. Tym razem postanowiłam pójść tropem sezonowym i wykorzystać do chleba puree z pieczonej dyni. Nadaje wypiekowi wilgotności, koloru i smaku, chleb jest naprawdę niczego sobie, warto spróbować
W przepisie podałam mąkę ziemniaczaną i ryżową, ale w podobnych proporcjach można je zastąpić np. gryczaną lub kukurydzianą.
Bezglutenowy chleb dyniowy Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 2 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki
- 250 g mąki ryżowej
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 3 płaskie łyżeczki suszonych drożdży instant
- 300 g dyni
- 3 łyżki oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
- 300 ml letniej wody
- Dynię kroimy na plastry i kładziemy na blasze, skrapiamy oliwą (ja dodatkowo rzuciłam kilka listków świeżego rozmarynu i ziarenka pieprzy). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w 200 stopniach.
- Upieczoną dynię ucinamy ze skórki i wrzucamy do naczynia blendera, skrapiamy oliwą i miksujemy blenderem na gęste i gładkie puree.
- Mąki wsypujemy do misy, dodajemy puree, drożdże i sól. Wlewamy letnią wodę i mieszamy do połączenia składników, aż ciasto będzie plastyczne (ok. 2 minuty).
- Formę keksówkę (12x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 1,5 h.
- Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 40 minut.
- Upieczony wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.