Pomidorowe curry rybne



Składniki dla 2 osób: 300g filetów z flądry lub dorsza (u mnie flądra)
sól i świeżo mielony pieprz
odrobina sumaku
Sos 2 ząbki czosnku starte lub przeciśnięte przez praskę
½ łyżeczki garam masala
½ łyżeczki świeżo startego imbiru
½ łyżeczki mielonej kolendry
¼ łyżeczki mielonego kuminu
½ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki mielonego cynamonu
¼ łyżeczki mielonej kozieradki
1-2 małe suszone papryczki chili
400g pomidorów
1 cebula czosnkowa
½ łyżeczki sumaku
½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
Filety ryby umyć w zimnej wodzie i dobrze osuszyć. Pokroić na nieduże paski. Oprószyć solą, pieprzem i sumakiem. Przyprawy delikatnie wetrzeć. Przygotowane ryby odłożyć na bok. W miseczce rozetrzeć pierwsze 9 składników sosu z 1 łyżką oliwy, odstawić na bok. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć zdrewniałe środki. Pokroić w kostkę, ¼ odłożyć na bok. Cebulę posiekać w kosteczkę. Na podgrzaną na średnim ogniu patelnię przełożyć przygotowaną pastę. Od momentu kiedy zacznie skwierczeć podgrzewać mieszając przez ok. 1 minutę. Dodać łyżkę oliwy i cebulę. Oprószyć solą, dokładnie wymieszać. Smażyć przez ok. 2 minuty. Dodać pomidory, sumak i słodką paprykę. Gotować przez 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać do sosu odłożone pomidory i kawałki ryby. Gotować jeszcze chwilę (3-5 minut cieniutkie filety flądry lub 5-7 minut grubsze filety dorsza). Delikatnie wmieszać natkę pietruszki, przykryć, odstawić na 1 minutę. Podawać z ryżem lub chlebkiem naan.
Smacznego!




