Zupa krem z żółtej cukinii z soczewicą
Składniki:
1kg żółtej cukinii
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1 szklanka bulionu warzywnego
2 łyżki soku z cytryny
kilka łyżek oleju
sól i pieprz
1/2 szklanki czarnej soczewicy moczonej przez 1h w gorącej wodzie
Wykonanie:
Soczewicę odcedzić, zalać 2 szklankami wody i gotować przez około 30 minut, aż zmięknie. W międzyczasie cukinię obrać wzdłuż zostawiając co drugi pasek nieobrany i pokroić na grube plasterki. Czosnek posiekać. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić czosnek, kurkumę i dusić przez 30 sekund. Dodać cukinię, dokładnie wymieszać i dusić przez 15 minut. Wlać bulion i gotować pod przykryciem 5 minut. Dodać sok z cytryny, zmiksować zupę blenderem oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z soczewicą.
Na podstawie przepisu z książki Marty Dymek pt."Jadłonomia".