Amarantusanka z borówkami i jeżynami

Amarantusanka z borówkami i jeżynami
Zdjęcie - Amarantusanka z borówkami i jeżynami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Po gryczance przyszła pora na amarantusankę. Jak sama nazwa wskazuje amarantusanka to zupa mleczna składająca się głównie z nasion amarantusa (szarłatu). Do przygotowania dzisiejszego śniadania posłużyły mi jego ekspandowane ziarna, które są bogate w błonnik, wapń i żelazo.Oprócz tego złoto Inków jest doskonałym rozwiązaniem dla osób nietolerujących glutenu, a jego białko jest bardziej wartościowe od sojowego. Amarantus można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów- m.in. jako zamiennik mąki ( w ilości około 10 %), jako dodatek do musli, zup mlecznych, deserów, wypieków oraz mącznych potraw. Warto spróbować:)
Zdjęcie - Amarantusanka z borówkami i jeżynami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Amarantusanka z borówkami i jeżynami
- 3/4 szklanki amarantusa ekspandowanego z miodem (użyłam produktu tej firmy)- 1/2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego- garść świeżych jeżyn i borówek
Do rondelka wlewam mleko i podgrzewam.Owoce myję, pozbawiam szypułek.Do miseczki przelewam podgrzane wcześniej mleko, dodaję ziarna amarantusa.Ozdabiam owocami.Smacznego!:)

Ps: Jeśli szukasz dobrych jakościowo, ekologicznych produktów zbożowych polecam Ci ten sklep.

Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów