Naleśniki z mąki jaglanej

Warto eksperymentować z naleśnikami, dodając różne rodzaje mąki, tym razem przygotowałam bezglutenowe naleśniki z mąki jaglanej. Mąkę jaglaną warto mieć pod ręką i przynajmniej częściowo zastępować nią mąkę z pszenicy i żyta. Naleśniki jaglane można podać na słodko, jeszcze lepiej smakują w wersji wytrawnej. Do smażenia naleśników zużywamy bardzo mało tłuszczu, dlatego pokusiłam się na delikatny olej kokosowy

Zdjęcie - Naleśniki z mąki jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 8 szt.
  • 250 g mąki jaglanej
  • 2 jajka
  • 1 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. wody
  • olej kokosowy do smażenia
  • Patelnia do naleśników + pędzelek kuchenny do rozprowadzania tłuszczu na patelni
Jajka wbijam do miseczki, ubijam na pianę i dodaję resztę składników. Całość dokładnie mieszam mikserem i odstawiam na 5 minut. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju kokosowego, na gorący olej wylewam porcję ciasta. Ciasto równomiernie rozprowadzam na patelni. Smażę z dwóch stron na rumiano. Przy drugim i następnym naleśniku nie natłuszczam już patelni. Ponieważ ciasto może się rozwarstwiać, należy zamieszać przed nabraniem każdej kolejnej porcji. Do smażenia naleśników używamy patelni z nieprzywierającym dnem. Smacznego

Zdjęcie - Naleśniki z mąki jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy