Polędwiczka w tajskim sosie z fasolką
Przedstawiam dziś przepis na bardzo przyjemne i łatwe danie kuchni tajskiej. Delikatna polędwiczka wieprzowa w sosie z mleczka kokosowego, masła orzechowego, chilli z fasolką szparagową i papryką. Idealne danie na te upalne dni! Podałam je z makaronem ryżowym, jednak równie dobrze danie to może być podane zwyczajnie z ryżem. Polecam wszystkim, nie tylko fanom dalekowschodnich smaków:)
Scroll down for recipe in English
Polędwiczka w tajskim sosie z fasolką
(4 servings)
Składniki:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 500 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w grubszą kostkę
- 1 łyżka mielonej kolendry
- 1 czerwone chili, drobno posiekane
- 250 ml bulionu z kurczaka
- 250 ml mleka kokosowego
- 3 łyżki masła orzechowego
- sok z 1 i pół limonki
- 200 g fasolki szparagowej, z odciętymi końcami i pokrojonej na kawałki
- ½ czerwonej papryki, pokrojonej w grubszą kostkę
- sól, pieprz i cukier trzcinowy do smaku
Do podania:
- garść posiekanych listków kolendry
- 1 czerwone chili, posiekane
- 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
- kawałki limonki
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez kilka minut do zeszklenia.
- Zwiększ ogień i włóż polędwiczkę, smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Następnie wmieszaj kolendrę, chilli, po czym dodaj bulion, mleko kokosowe, masło orzechowe i sok z 1 limonki. Doprowadź całość do łagodnego wrzenia, przykryj i gotuj na mniejszym ogniu przez przez 20 minut. Mieszaj od czasu do czasu i dodaj trochę wody jeżeli sos stanie się zbyt gęsty.
- Po tym czasie wmieszaj resztę soku z limonki, fasolkę i paprykę. Całość dokładnie wymieszaj, zdejmij pokrywkę i gotuj kolejne 15 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
- Wyłóż danie do miseczek i posyp świeżą kolendrą, chilli, orzeszkami ziemnymi i podawaj z plasterkami limonki do dekoracji.
Smacznego!
English version
Thai pork loin with beans
(4 servings)
Ingredients:
- 1 tsp olive oil
- 1 onion, chopped
- 500 g pork loin, cut into bite-size chunks
- 1 tbsp ground coriander
- 1 red chilli, chopped finely
- 250 ml chicken stock
- 250 ml coconut milk
- 3 tbsp peanut butter
- juice of 1 and a half limes
- 200 g chopped green beans
- ½ of a red bell pepper, chopped into chunks
- salt, pepper and brown sugar to taste
Toppings:
- handful of chopped coriander
- 1 red chilli, chopped
- 2 tbsp chopped unsalted peanuts
- wedges of lime
Preparation:
- Heat the oil in a large pan, add in the onions and cook gently for a couple of minutes until soft and translucent.
- Turn up the heat and add in the pork, cook for 5 minutes, stirring regularly.
- Stir in the ground coriander and red chilli and then add the stock, coconut milk, peanut butter and juice of 1 of the limes. Bring to a gentle bubble, then put the lid on, and leave to simmer gently on a medium heat for 20 minutes. Give it a stir from time to time, add a splash of water if it starts to look too dry.
- After 20 minutes, stir in the remaining lime juice, green beans and bell pepper. Give everything a stir, and leave to cook for another 15 minutes with the lid off. Season to tastewith salt, pepper and sugar.
- Spoon into a serve dish and top with fresh coriander, red chillies, peanuts and lime wedges.
Enjoy!