Polędwiczka w tajskim sosie z fasolką

Polędwiczka w tajskim sosie z fasolką

Przedstawiam dziś przepis na bardzo przyjemne i łatwe danie kuchni tajskiej. Delikatna polędwiczka wieprzowa w sosie z mleczka kokosowego, masła orzechowego, chilli z fasolką szparagową i papryką. Idealne danie na te upalne dni! Podałam je z makaronem ryżowym, jednak równie dobrze danie to może być podane zwyczajnie z ryżem. Polecam wszystkim, nie tylko fanom dalekowschodnich smaków:)

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Polędwiczka w tajskim sosie z fasolką / Thai pork loin with beans - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Polędwiczka w tajskim sosie z fasolką

(4 servings)

Składniki:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 500 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w grubszą kostkę
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1 czerwone chili, drobno posiekane
  • 250 ml bulionu z kurczaka
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • sok z 1 i pół limonki
  • 200 g fasolki szparagowej, z odciętymi końcami i pokrojonej na kawałki
  • ½ czerwonej papryki, pokrojonej w grubszą kostkę
  • sól, pieprz i cukier trzcinowy do smaku

Do podania:

  • garść posiekanych listków kolendry
  • 1 czerwone chili, posiekane
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
  • kawałki limonki

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez kilka minut do zeszklenia.
  2. Zwiększ ogień i włóż polędwiczkę, smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Następnie wmieszaj kolendrę, chilli, po czym dodaj bulion, mleko kokosowe, masło orzechowe i sok z 1 limonki. Doprowadź całość do łagodnego wrzenia, przykryj i gotuj na mniejszym ogniu przez przez 20 minut. Mieszaj od czasu do czasu i dodaj trochę wody jeżeli sos stanie się zbyt gęsty.
  4. Po tym czasie wmieszaj resztę soku z limonki, fasolkę i paprykę. Całość dokładnie wymieszaj, zdejmij pokrywkę i gotuj kolejne 15 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  5. Wyłóż danie do miseczek i posyp świeżą kolendrą, chilli, orzeszkami ziemnymi i podawaj z plasterkami limonki do dekoracji.

Smacznego!

Zdjęcie - Polędwiczka w tajskim sosie z fasolką / Thai pork loin with beans - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Thai pork loin with beans

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 tsp olive oil
  • 1 onion, chopped
  • 500 g pork loin, cut into bite-size chunks
  • 1 tbsp ground coriander
  • 1 red chilli, chopped finely
  • 250 ml chicken stock
  • 250 ml coconut milk
  • 3 tbsp peanut butter
  • juice of 1 and a half limes
  • 200 g chopped green beans
  • ½ of a red bell pepper, chopped into chunks
  • salt, pepper and brown sugar to taste

Toppings:

  • handful of chopped coriander
  • 1 red chilli, chopped
  • 2 tbsp chopped unsalted peanuts
  • wedges of lime

Preparation:

  1. Heat the oil in a large pan, add in the onions and cook gently for a couple of minutes until soft and translucent.
  2. Turn up the heat and add in the pork, cook for 5 minutes, stirring regularly.
  3. Stir in the ground coriander and red chilli and then add the stock, coconut milk, peanut butter and juice of 1 of the limes. Bring to a gentle bubble, then put the lid on, and leave to simmer gently on a medium heat for 20 minutes. Give it a stir from time to time, add a splash of water if it starts to look too dry.
  4. After 20 minutes, stir in the remaining lime juice, green beans and bell pepper. Give everything a stir, and leave to cook for another 15 minutes with the lid off. Season to tastewith salt, pepper and sugar.
  5. Spoon into a serve dish and top with fresh coriander, red chillies, peanuts and lime wedges.

Enjoy!

Zdjęcie - Polędwiczka w tajskim sosie z fasolką / Thai pork loin with beans - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów