Burgery z batatów i soczewicy z masłem orzechowym
Na blogu do tej pory pojawiły się już trzy przepisy na warzywne burgery, więcej niż na mięsne (właściwie na te ostatnie nie ma ani jednego ;D choć niedługo się to zmieni). Czwarty przepis opiera się na ugotowanym na parze słodkim ziemniaku, do którego dodałam czerwoną soczewicę, masło orzechowe i pikantne przyprawy. Efekt był znakomity - burgery wyszły naprawdę pyszne, wyraziste i z wyczuwalnym aromatem masła orzechowego.
Burgery z batatów
i soczewicy
z masłem orzechowym
- 1 słodki ziemniak (500g)
- 150g czerwonej soczewicy
- 2 łyżki masła orzechowego
- po 1/2 łyżeczki kolendry, chili, kuminu,
pieprzu, curry, ostrej papryki
- szczypta soli
- 1 łyżka srirachy + do podania
- 50g bułki tartej
- 2 łyżki oleju
1) Batata pokroić w grube plastry i ugotować na parze.
2) Ugotować czerwoną soczewicę.
3) Rozgnieść słodkiego ziemniaka, dodać soczewicę,
masło orzechowe, przyprawy, sól, srirachę i bułkę tartą.
4) Dokładnie wymieszać i uformować wilgotnymi rękami 8 burgerów.
5) Rozgrzać olej i smażyć burgery po ok. 2 minuty z każdej strony (aż się zarumienią).
6) Podawać w opieczonej bułce, z sałatą i dodatkową srirachą.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba sztuk: 8
Kaloryczność jednej sztuki: 185 kcal