Lekki sernik z ricotty i jogurtu

Zdjęcie - Lekki sernik z ricotty i jogurtu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio często w kuchni wykorzystuję ricottę, naprawdę lubię jej mleczny smak i lekką konsystencję.

Zdjęcie - Lekki sernik z ricotty i jogurtu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tym razem ten włoski serek wykorzystałam do przygotowania sernika. Takiego, co rozpływa się w ustach, a po jednym kawałku od razu prosisz o kolejny!

Zdjęcie - Lekki sernik z ricotty i jogurtu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto jest wyjątkowo łatwe w przygotowaniu, nie wymaga spodu, ani pieczenia w kąpieli wodnej. Pozostaje delikatny i kremowy, idealny do podania w owocami.

Zdjęcie - Lekki sernik z ricotty i jogurtu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lekki sernik z ricotty i jogurtu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • ricotta - 500 g
  • jogurt grecki - 250 g
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • skórka cytrynowa - otarta z 1 owocu
  • cukier - 7 łyżek
  • jajko - 3 szt
  • na wierzch
  • maliy - 250 g
  • borówki - 150 g
  • dżem malinowy - 2 łyżki
Sposób przygotowania

Białka jajek ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier. Ubijaj, aż uzyskasz lśniącą pianę, a cukier się rozpuści. Dodaj żółtka, ricottę, jogurt, mąkę oraz skórkę cytrynową. Delikatnie (niezbyt długo) wymieszaj wszystkie składniki.

Masę przełóż do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Użyłam foremki o średnicy 26 cm, jeśli chcesz, aby Twój sernik był wyższy, użyj mniejszej.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 oC, piecz ok. 35 minut. Pozostaw do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Schłodź w lodówce.

Przed podaniem posmaruj wierzch sernika dobrej jakości dżemem malinowym, ozdób owocami. Podawaj schłodzony.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy