Lekki sernik z ricotty i jogurtu
Ostatnio często w kuchni wykorzystuję ricottę, naprawdę lubię jej mleczny smak i lekką konsystencję.
Tym razem ten włoski serek wykorzystałam do przygotowania sernika. Takiego, co rozpływa się w ustach, a po jednym kawałku od razu prosisz o kolejny!
Ciasto jest wyjątkowo łatwe w przygotowaniu, nie wymaga spodu, ani pieczenia w kąpieli wodnej. Pozostaje delikatny i kremowy, idealny do podania w owocami.
Składniki- ricotta - 500 g
- jogurt grecki - 250 g
- mąka pszenna - 2 łyżki
- skórka cytrynowa - otarta z 1 owocu
- cukier - 7 łyżek
- jajko - 3 szt
- na wierzch
- maliy - 250 g
- borówki - 150 g
- dżem malinowy - 2 łyżki
Białka jajek ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier. Ubijaj, aż uzyskasz lśniącą pianę, a cukier się rozpuści. Dodaj żółtka, ricottę, jogurt, mąkę oraz skórkę cytrynową. Delikatnie (niezbyt długo) wymieszaj wszystkie składniki.
Masę przełóż do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Użyłam foremki o średnicy 26 cm, jeśli chcesz, aby Twój sernik był wyższy, użyj mniejszej.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 oC, piecz ok. 35 minut. Pozostaw do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Schłodź w lodówce.
Przed podaniem posmaruj wierzch sernika dobrej jakości dżemem malinowym, ozdób owocami. Podawaj schłodzony.