Doskonały, śliwkowy crumble z sosem angielskim
Sezon śliwkowy to jeden z moich ulubionych, nie tylko dlatego, że zbliża się moja ukochana pora roku, lubię śliwki w wypiekach, jogurtowe ciasta z kruszonką i śliwkami, kruche placki, a moim ostatnim hitem końcówki lata jest ten oto cudowny crumble. Pyszne, słodkie węgierki, cudownie skarmelizowane, z nutką cynamonu i kardamonu, pod chrupiącą kruszonką z płatkami owsianymi podane z zimnym sosem waniliowym. Goście w ukryciu wylizywali miseczki ;) Totalny "must do it" tego sezonu.
Składniki na ok 10 porcji Czas przygotowania: 40 min
2 kg śliwek
1 łyżeczka cynamonu
5 łyżek miodu
2 łyżki masła
szczypta kardamonu
Kruszonka
200 g masła
1 szklanki płatków owsianych
szczypta soli
1/2 szklanki brązowego cukru
1 i 1/2 szklanki mąki (do wyboru pszenne, razowa, orkiszowa)
Sos angielski * (dokładny przepis)
250 ml mleka pełnotłustego
250 ml śmietany 30%
50 g cukru
1 laska wanilii
6 żółtek
Przygotowanie:
1, Śliwki przepoławiamy na pół, usuwamy pestki 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 3. Miód i masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy kardamon i cynamon, wrzucamy śliwki, mieszamy aż śliwki dobrze się obtoczą w syropie, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy ok 30 min 4. Sos angielski - do rondla z grubym dnem wlewamy mleko i śmietankę, dodajemy łyżkę cukru oraz wyłuskane ziarenka z laski wanilii wraz ze strąkiem, całość wolno doprowadzamy do wrzenia. W osobnej misce ubijamy mikserem żółtka z pozostałym cukrem na jasną i puszystą masę. Kiedy mleko zacznie lekko wrzeć, odstawiamy z ognia i wlewamy ok 1/3 ilości mleka do ubitej z żółtek masy, wciąż ubijamy. Zahartowaną masę wlewamy do pozostałej ilości mleka i stawiamy na gaz, gotujemy na małym ogniu aż sos gęstnieje, nieustannie mieszamy 5. Kruszonka - wszystkie składniki kruszonki rozcieramy placami na drobne okruchy, przechowujemy w lodówce do czasu użycia, kiedy kruszonka jest zimna nie rozpłynie nam się na śliwkach, tylko ładnie upiecze 6. Kiedy śliwki zmiękną, a na dnie zbierze się sporo bulgoczącego soku z owoców, rozsypujemy na owocach kruszonkę i zapiekamy jeszcze ok 10-15 min 7. Crumble jest bardzo gorący musi ostygnąć przed podaniem, koniecznie polewamy każdą porcję zimnym sosem angielskim * jeśli po upieczeniu owoce puszczą bardzo dużo soku można warto go odlać przed zapiekaniem z kruszonką