Dlaczego wyroby domowe są lepsze od tych ze sklepu? Specjalnie nie muszę Was o tym przekonywać.... Tym razem do klasycznych kabanosów dodałam papryczkę chilli, która świetnie podkreśliła smak kabanosów.
Mus z dyni powędrował do wydrążonych papryk. Tradycyjne gospodyni domowe mogłyby być tym faktem zdziwione, przecież papryki zapieka się z mięsem i ryżem, farszem podobnym do gołąbków. Takie danie też bym chętnie zjadła, ale miałam ochotę na coś lżejszego.
Kilka prostych składników wystarczy, aby przygotować bazyliowe pesto z poniższego przepisu. Pęczek bazylii, ser parmezan lub grana padano, orzeszki pinii, oliwa i czosnek. Przygotowane pesto mieszamy z ulubionym makaronem ugotowanym al dente i mamy danie, że palce lizać! Bon Appetit kochani!
To ciasto już już niemalże hit ! Robiłam kilkukrotnie, ale nie wiedzieć czemu dopiero dziś dzielę się z Wami przepisem. Przepis wszak nie mój, krąży taki po sieci i w sumie to nie wiadomo kto był pierwotwórcą...
W końcu są! Kto taki? Oczywiście, że długo wyczekiwane dynie! Postanowiłem wykorzystać je do przepysznej jesiennej sałatki na ciepło. Ziemniaki oraz dynię przysmażyłem na tłuszczu wytopionym z chorizo, co nadało im niepowtarzalny aromat.
Całkowicie pominęłam dosładzanie owoców. Mimo to, clafoutis wyszło wystarczająco słodkie. Najsmaczniejsze lekko ciepłe, ale i drugiego dnia nie było najgorsze. Polecam!
Szarlotka to numer jeden na mojej liście jesiennych wypieków. Gdy robi się chłodniej, nabieram ochoty na korzenne smaki ( w mojej kuchni cynamon w szarlotce to obowiązkowy dodatek ).
Nie mam możliwości jechać na poszukiwanie niemieckiej gospodyni, która przyrządziłaby dla mnie swoją sałatkę nauczona przez mamę i babcię. Dlatego zrobiłam swoją wersję. Można ją zjeść na drugie śniadanie w domu, wziąć do pracy lub podać na kolację. Zapraszam na sałatkę ziemniaczaną.
Chleb który dziś Wam prezentuję to efekt małego eksperymentu. Ma ciekawy kolor i smak, a to za sprawą tartej marchewki oraz świeżego soku z marchwi, którym zastąpiłam część wody dodanej do wyrabiania ciasta na chleb. Eksperyment uważam za udany. Chleb wyszedł pyszny, z delikatnie wyczuwalną słodyczą marchewki.
Dyniowe racuchy drożdżowe, we wspaniałym pomarańczowym kolorze, grube, puchate, po prostu pycha. Dobrze smakują z sosem owocowym, konfiturą, posypane cukrem pudrem lub z jogurtem cynamonowym. Możesz je upiec z ulubionej mąki, u mnie mieszana mąka orkiszowa.
Pomarańczowa piękność idealnie nadaje się na śniadaniowy koktajl, ponieważ jest bogata w pektyny i syci na długo. Nie wspomnę o walorach zdrowotnych i leczniczych, bo tych posiada bez liku. Walory zdrowotne proponowanego koktajlu podnosi do trzeciej potęgi dodatek pestek dynii i oleju dyniowego.
Bakłażan i pomidory - dwa składniki i pełna harmonia smaków. Te dwa składniki składają się na wspaniały, aromatyczny sos. Idealny do kasz, ryżu, makaronu i z kawałkiem bułki też będzie pyszny. U mnie akurat z ulubiona kaszą gryczaną.
Październik, to czas, kiedy po letniej przerwie zaczynam gotować zupy, a jedną z moich ulubionych jest zupa pieczarkowa z makaronem. Latem rzadko gotuję zupy, ale kiedy naprawdę czuć już jesień w powietrzu, jakoś tak naturalnie mi to przychodzi :)