Prosta tarta ze szparagami i jajkiem sadzonym
Sezon na szparagi uważam oficjalnie za rozpoczęty! Startujemy z moimi ulubionymi, zielonymi, podanymi w bardzo prosty, a przy tym wyjątkowo smaczny sposób.
Ciasto francuskie, kozi serek, a na nich pomidorki koktajlowe, szparagi i jajko. Całość skrapiam oliwą i … tyle. Nic więcej nie potrzeba.
Tartę możecie jeść na ciepło lub zabrać do pracy jako przekąskę na drugie, wiosenne śniadanie.
Składniki
- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- szparagi zielone - ok. 6-8 szt
- pomidorki koktajlowe - ok. 10 szt
- oliwa - 2 łyżki
- serek kozi - 4 łyżki, miękki
- jajko - 2-3 szt
- sól, pieprz - do smaku
Ciasto francuskie ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj serkiem kozim. Na wierzchu ułóż połówki pomidorków i przekrojone wzdłuż szparagi. Wbij jajka. Całość skrop oliwą, posól i przypraw pieprzem.
Możesz zawinąć brzegi ciasta do wewnątrz (ok. 1 cm), aby powstał wyższy rant.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz 15 minut, aż białko jajka będzie ścięte, a ciasto ładnie zarumienione.