Prosta tarta ze szparagami i jajkiem sadzonym

Prosta tarta ze szparagami i jajkiem sadzonym

Zdjęcie - Prosta tarta ze szparagami i jajkiem sadzonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Prosta tarta ze szparagami i jajkiem sadzonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sezon na szparagi uważam oficjalnie za rozpoczęty! Startujemy z moimi ulubionymi, zielonymi, podanymi w bardzo prosty, a przy tym wyjątkowo smaczny sposób.

Zdjęcie - Prosta tarta ze szparagami i jajkiem sadzonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Prosta tarta ze szparagami i jajkiem sadzonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Prosta tarta ze szparagami i jajkiem sadzonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Prosta tarta ze szparagami i jajkiem sadzonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto francuskie, kozi serek, a na nich pomidorki koktajlowe, szparagi i jajko. Całość skrapiam oliwą i … tyle. Nic więcej nie potrzeba.

Zdjęcie - Prosta tarta ze szparagami i jajkiem sadzonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Prosta tarta ze szparagami i jajkiem sadzonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tartę możecie jeść na ciepło lub zabrać do pracy jako przekąskę na drugie, wiosenne śniadanie.

Zdjęcie - Prosta tarta ze szparagami i jajkiem sadzonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Prosta tarta ze szparagami i jajkiem sadzonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Prosta tarta ze szparagami i jajkiem sadzonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Ciasto francuskie ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj serkiem kozim. Na wierzchu ułóż połówki pomidorków i przekrojone wzdłuż szparagi. Wbij jajka. Całość skrop oliwą, posól i przypraw pieprzem.

Możesz zawinąć brzegi ciasta do wewnątrz (ok. 1 cm), aby powstał wyższy rant.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz 15 minut, aż białko jajka będzie ścięte, a ciasto ładnie zarumienione.

Kategorie przepisów