Chlebek z mąki gryczanej i ziemniaczanej

Zdjęcie - Chlebek z mąki gryczanej i ziemniaczanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

1 szklanka mąki gryczanej

0/5 szklanki mąki ziemniaczanej

0,5 szklanki siemienia lnianego

1 łyżka soli

1 łyżeczka miodu

1 opakowanie suchych drożdży (7 g)

1,5 szklanki wody

otręby owsiane do wysypania foremki

masło do wysmarowania foremki

 

Mąkę, sól, siemię lniane, drożdże, miód wymieszać, dodać letnią wodę. Wszystko dobrze wyrobić.

Foremkę wysmarować masłem, oprószyć otrębami.

Ciasto wyłożyć do foremki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Chlebek piec w piekarniku nagrzanym do temp.200 C ok. 50 min.

Przepisy z tych kategorii

Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Chleb gryczany zwany tatarczuchem spod Radomska  - lutowa piekarnia

Chleb gryczany zwany tatarczuc…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Chleb gryczany na zakwasie. Lutowa Piekarnia na tropie tatarczucha…
1

Chleb gryczany na zakwasie. Lu…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Wieloziarnisty chleb bezglutenowy

Wieloziarnisty chleb bezgluten…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb gryczany na drożdżach
1

Chleb gryczany na drożdżach

aronia aronia
Wiem co jem