Wieprzowina w sosie teryiaki

Wieprzowina w sosie teryiaki

Wieprzowina w sosie teryiaki, bardzo proste danie do zrobienia.

Zdjęcie - Wieprzowina w sosie teryiaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To danie jakiś czas temu zrobiłam dzieciom na obiad, od tamtej pory robiłam je już kilkukrotnie bo dzieci się go domagały :) Szczerz mi to na rękę, bo danie jest banalnie proste i łatwe do zrobienia.

Wieprzowina w sosie teryiaki

  • 30 dkg łopatki wieprzowej
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 5 łyżek sosu teryiaki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • zielona cebulka

Mięso myjemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso kroimy w małe paseczki, kawałeczki. Przekładamy do miski i dodajemy 2 łyżki sosu teryiaki oraz jedną łyżkę sosu sojowego, mieszamy i zabieramy się za pozostałe składniki.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

Czosnek obieramy i kroimy w drobne plasterki.

Paprykę myjemy i kroimy w paski.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, czosnek, paprykę i dodajemy pozostały sos teryiaki i całość podsmażamy przez około 3 minuty. Zdejmujemy z patelni do miski.

Na rozgrzaną patelnię dajemy mięso i przesmażamy. Po kilku minutach, gdy mięso już lekko zmieni kolor dodajemy warzywa z miski i całość podsmażamy dodając pozostałe przyprawy i całość podsmażamy.

Gdy już całość się poddusi dodajemy ziarna sezamu i posypujemy zieloną cebulką.

Podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem soba.

Smacznego !

Kategorie przepisów