Wieprzowina w sosie teryiaki
Wieprzowina w sosie teryiaki, bardzo proste danie do zrobienia.
To danie jakiś czas temu zrobiłam dzieciom na obiad, od tamtej pory robiłam je już kilkukrotnie bo dzieci się go domagały :) Szczerz mi to na rękę, bo danie jest banalnie proste i łatwe do zrobienia.
Wieprzowina w sosie teryiaki
- 30 dkg łopatki wieprzowej
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 5 łyżek sosu teryiaki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka ziaren sezamu
- zielona cebulka
Mięso myjemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso kroimy w małe paseczki, kawałeczki. Przekładamy do miski i dodajemy 2 łyżki sosu teryiaki oraz jedną łyżkę sosu sojowego, mieszamy i zabieramy się za pozostałe składniki.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Czosnek obieramy i kroimy w drobne plasterki.
Paprykę myjemy i kroimy w paski.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, czosnek, paprykę i dodajemy pozostały sos teryiaki i całość podsmażamy przez około 3 minuty. Zdejmujemy z patelni do miski.
Na rozgrzaną patelnię dajemy mięso i przesmażamy. Po kilku minutach, gdy mięso już lekko zmieni kolor dodajemy warzywa z miski i całość podsmażamy dodając pozostałe przyprawy i całość podsmażamy.
Gdy już całość się poddusi dodajemy ziarna sezamu i posypujemy zieloną cebulką.
Podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem soba.
Smacznego !