Ciasto z białą czekoladą i marakują

Ciasto z białą czekoladą i marakują

Ciasto wyjątkowe ze względu na egzotyczne składniki, marakuja zwana potocznie męczennicą jadalną, o charakterystycznym orzeźwiającym, kwaskowym smaku, doskonała do ciast i deserów, ale najlepsza jest do spożycia na surowo.

Marakuję odważyłam się dodać do ciasta i w połączeniu z białą czekoladą rezultat okazał się doskonały, powstało pyszne wilgotne, słodko-kwasne ciasto.

Zdjęcie - Ciasto z białą czekoladą i marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 marakuje
  • 150 g miękkiego niesłonego masła
  • 140 g drobnego cukru
  • 80 g białej czekolady
  • 3 jaja
  • 200 g mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki białego rumu
Składniki na polewę:
  • 2 marakuje
  • 200 g cukru pudru
  • 1,5 łyżki ciepłej wody
  • 80 g białej czekolady

Zdjęcie - Ciasto z białą czekoladą i marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto z białą czekoladą i marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Miękkie masło utrzeć dodać cukier i ucierać do otrzymania jasnej masy.
  2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić do temp. pokojowej i dodać do utartej masy.
  3. Dodać po jednym jajku, za dodaniem każdego ucierać przez 2 minuty.
  4. Marakuje przekroić w połowie i za pomocą łyżeczki wyjąć pulpy ze srodka, wymieszać z rumem, dodać do utartej masy oraz ekstrakt waniliowy.
  5. Ucierać do połączenia masy.
  6. Mąkę z proszkiem i solą przesiać, dodać na dwa razy do masy, po czym wymieszać ze wszystkimi składnikami.
  7. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę, wyrównać wierzch szpatułką.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 175 st. C przez 1 godzinę i 5-10 minut  lub do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu ciasto odstawić na 5 minut, po czym wyłożyć z formy i studzić odwrócone.
  10. Cukier puder utrzeć z wodą na gładką masę, dodać pulpy marakui i roztopioną czekoladę wystudzoną do temp. pokojowej.
  11. Wszystkie składniki utrzeć do otrzymania pół gęstej, gładkiej masy.
  12. Polewą polać wystudzone ciasto.
  13. Można udekorować jadalnymi bratkami lub innymi niebieskimi kwiatkami.

Smacznego ?

inspiracja: sainsburysmagazine uk.

Zdjęcie - Ciasto z białą czekoladą i marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto z białą czekoladą i marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów