Ciasto z białą czekoladą i marakują
Ciasto wyjątkowe ze względu na egzotyczne składniki, marakuja zwana potocznie męczennicą jadalną, o charakterystycznym orzeźwiającym, kwaskowym smaku, doskonała do ciast i deserów, ale najlepsza jest do spożycia na surowo.
Marakuję odważyłam się dodać do ciasta i w połączeniu z białą czekoladą rezultat okazał się doskonały, powstało pyszne wilgotne, słodko-kwasne ciasto.
Składniki:
- 2 marakuje
- 150 g miękkiego niesłonego masła
- 140 g drobnego cukru
- 80 g białej czekolady
- 3 jaja
- 200 g mąki tortowej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki białego rumu
- 2 marakuje
- 200 g cukru pudru
- 1,5 łyżki ciepłej wody
- 80 g białej czekolady
Wykonanie:
- Miękkie masło utrzeć dodać cukier i ucierać do otrzymania jasnej masy.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić do temp. pokojowej i dodać do utartej masy.
- Dodać po jednym jajku, za dodaniem każdego ucierać przez 2 minuty.
- Marakuje przekroić w połowie i za pomocą łyżeczki wyjąć pulpy ze srodka, wymieszać z rumem, dodać do utartej masy oraz ekstrakt waniliowy.
- Ucierać do połączenia masy.
- Mąkę z proszkiem i solą przesiać, dodać na dwa razy do masy, po czym wymieszać ze wszystkimi składnikami.
- Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę, wyrównać wierzch szpatułką.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 175 st. C przez 1 godzinę i 5-10 minut lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto odstawić na 5 minut, po czym wyłożyć z formy i studzić odwrócone.
- Cukier puder utrzeć z wodą na gładką masę, dodać pulpy marakui i roztopioną czekoladę wystudzoną do temp. pokojowej.
- Wszystkie składniki utrzeć do otrzymania pół gęstej, gładkiej masy.
- Polewą polać wystudzone ciasto.
- Można udekorować jadalnymi bratkami lub innymi niebieskimi kwiatkami.
Smacznego ?
inspiracja: sainsburysmagazine uk.