Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa

Franacuska zupa cebulowa to klasyk. Bardzo prosta, ale też bardzo łatwo ją zepsuć. My od pewnego czasu przygotowujemy ją według przepisu Michela Moran i naszym zdaniem jest to najlepsza zupa cebulowa. Spróbujcie, nie pożałujecie

Zdjęcie - Francuska zupa cebulowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 kg cebuli
  • 600 ml bulionu wołowego
  • 150 ml białego wina
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 1 bagietka (najlepiej czerstwa)
  • ser gruyere
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz

Cebulę obierz i pokrój w piórka, następnie w garnku, w którym będziesz gotować zupę, rozgrzej masło i wrzuć cebulę i gałązkę tymianku. W trakcie smażenia często mieszaj, gdy cebula będzie już pięknie brązowa, wyjmij tymianek, wlej wino, zamieszaj i gotuj na niewielkim ogniu, aż alkohol odparuje. Uważaj, aby nie przypalić cebuli, bo będzie gorzka i cała zupa będzie niesmaczna. Wlej bulion i gotuj na niewielkim ogniu ok. 15 min. W międzyczasie bagietkę pokrój na cienkie kromki i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, jakieś 10 min.

Dopraw zupę solą i pieprzem, przelej do kokilek. Na wierzchu ułóż po grzance, posyp serem i zapiekaj w piekarniku, aż ser się stopi. Podawaj od razu. Gotowe

Zdjęcie - Francuska zupa cebulowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów