Mac n'cheese "cztery sery"
Pyszna, bardzo sycąca zapiekanka makaronowa w sosie z 4 serów, czyli lekko zmodyfikowana wersja popularnej amerykańskiej zapiekanki "Mac n'cheese". Mniam <3 Danie inspirowane jest przepisem z książki "Kuchnia dla faceta - męskie przepisy". Zapraszam do przygotowań!
Składniki: 400-500 g makaronu "macaroni"
40 g masła + trochę do wysmarowania formy
40 g mąki pszennej
500 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
55 g żółtej mozzarelli, pokrojonej w kostkę
85 g sera z niebieską pleśnią, pokrojonego w kostkę
85 g sera brie, pokrojonego w kostkę
85 g świeżo startego parmezanu
55 g bułki tartej
oliwa z oliwek
sól, świeżo mielony pieprz
CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. W dużym rondlu zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy makaron i gotujemy 3 minuty krócej, niż podano na opakowaniu. Przecedzamy, przelewamy dużą ilością zimnej wody i odstawiamy do ocieknięcia.
2. W między czasie w garnku topimy masło, wsypujemy mąkę. Podsmażamy około 3 minuty, aż mąka się zarumieni. Zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko i szybko mieszamy żeby nie powstały grudki. Stawiamy ponownie na ogniu, doprawiamy gałką muszkatołową. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia, aż sos zgęstnieje. Zmniejszamy ogień, dodajemy mozzarellę, ser z pleśnią, brie i połowę parmezanu. Mieszamy aż sos będzie jednolity. Doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy makaron i mieszamy, aż sos go oblepi.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Dużą szklaną formę smarujemy masłem, przekładamy makaron w sosie i wyrównujemy. Pozostały parmezan mieszamy z bułką tartą i posypujemy makaron, całość skrapiamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Wyciągamy i odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Podajemy prosto z brytfanki. Smacznego! :)
Składniki: 400-500 g makaronu "macaroni"
40 g masła + trochę do wysmarowania formy
40 g mąki pszennej
500 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
55 g żółtej mozzarelli, pokrojonej w kostkę
85 g sera z niebieską pleśnią, pokrojonego w kostkę
85 g sera brie, pokrojonego w kostkę
85 g świeżo startego parmezanu
55 g bułki tartej
oliwa z oliwek
sól, świeżo mielony pieprz
CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. W dużym rondlu zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy makaron i gotujemy 3 minuty krócej, niż podano na opakowaniu. Przecedzamy, przelewamy dużą ilością zimnej wody i odstawiamy do ocieknięcia.
2. W między czasie w garnku topimy masło, wsypujemy mąkę. Podsmażamy około 3 minuty, aż mąka się zarumieni. Zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko i szybko mieszamy żeby nie powstały grudki. Stawiamy ponownie na ogniu, doprawiamy gałką muszkatołową. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia, aż sos zgęstnieje. Zmniejszamy ogień, dodajemy mozzarellę, ser z pleśnią, brie i połowę parmezanu. Mieszamy aż sos będzie jednolity. Doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy makaron i mieszamy, aż sos go oblepi.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Dużą szklaną formę smarujemy masłem, przekładamy makaron w sosie i wyrównujemy. Pozostały parmezan mieszamy z bułką tartą i posypujemy makaron, całość skrapiamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Wyciągamy i odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Podajemy prosto z brytfanki. Smacznego! :)