Mam na coś patent! No niestety, nie na życie, ale na sałatkę. Sałatkę szybką, prostą, taką, którą możecie zrobić zaraz po usłyszeniu hasła: wpadam dziś (...). Kontynuując moją bajeczkę, idylliczną, ale czasem się takie zdarzającą, zostawiam Wam przepis do dość luźnej interpretacji.
Tarta tatin zawsze mi się podobała, zwłaszcza niecodzienny sposób jej wykonania: na spodzie ułożyć owoce, na wierzchu ciasto, upiec, odwrócić do góry nogami i voilà: pyszny wypiek gotowy. (...) Oryginalnie w przepisie używa się jabłek i taką wersję na pewno też przygotuję jesienią. Teraz mój wybór padł na morele, których aktualnie mnóstwo można spotkać na straganach.
Pomysł na lekkie, zdrowe danie z rybą. Błyskawiczne w wykonaniu i prezentujące się bardzo efektownie. Potrawa ta przypadnie do gustu osobom dbającym o linię. Monotonia brokułu przełamana została orzechami włoskimi, prażonymi migdałami oraz pikantnym chili.
Odkąd na dobre przekonałam się do warzyw, zdarza mi się od czasu do czasu przygotowywać je w formie smoothie - z dodatkiem owoców i przypraw, jako, zwykle śniadaniową, dawkę witamin i energii. Pomyślałam również, że składnikiem mógłby być też olej - oczywiście rzepakowy, który powodowałby, że superzdrowe smoothie stanie się jeszcze zdrowsze;)
Kolejny post z serii dary przydomowego ogródka, choć tym razem to owoc pracy ogrodniczej moich rodziców, czyli cukinia. Gdy tylko przychodzi sezon cukiniowy włącza mi się tzw. kombinator, staram się wymyślić coś ciekawego z wykorzystaniem tego warzywa.
To idealne rozwiązanie jak się chce szybko przygotować coś pysznego, łatwego do podziału i idealnego do transportu (dlatego też zrobiłam je bez żadnych kremów).
Postawiłam na wesję słodką … z soczystymi pomarańczami , które ciągle przypominają mi urlop zatopionymi w przepysznym maślanym karmelu. Brzmi obłędnie i tak samo obłędnie smakowało!
Quesadille, to jedna z moich ulubionych form pałaszowania domowych tortilli. Dzisiaj pokażę Wam, to co do owych quesadilli zapakowałam na dzień przed wyjazdem urlopowym (wiadomo, lodówkę trzeba opróżnić, a to była bardzo pyszna forma "czyszczenia" zapasów).