Przywodzi na myśl smak dzieciństwa … Babcię … zabawy w ogrodzie ….
Podczas pieczenia cały dom wypełniony jest obłędnym zapachem ciasta drożdżowego , które tak uwielbiam!
Dobrej jakości szynka dojrzewająca nie potrzebuje zbyt wielu dodatków, najlepiej sprawdzą się więc takie, które podkreślą jej wyjątkowy smak. Koper włoski, który jest dość intensywnym warzywem, fantastycznie uzupełni się tutaj jako dodatek w towarzystwie jajka i rukoli. Całości dopełnia aromatyczny olej, świeżo zmielony pieprz oraz gruba sól morska.
Temperatura za oknem raczej nie skłania do odpalania piekarnika i wypiekania babeczek, dlatego dzisiaj babeczki bez pieczenia. Na upały w sam raz. Lekkie i chłodzące.
Chrrrupiące i mięciutkie bułeczki. Nie wymagają zbyt wiele uwagi. Lubię je piec złączone ze sobą, oderwiesz tyle, ile akurat potrzebujesz. Przepis bazowy jest bardzo elastyczny
Nazwa tego deseru jest mocno myląca albowiem nie jest to produkt duński, z tego co się orientuję. W odróżnieniu też od wcześniej prezentowanych na blogu flanów w formie kremu (custard) ten jest w formie ciasta z maślano-migdałowo-czereśniowym nadzieniem.
Przy takiej pogodzie schłodzone sałatki, zrobione dzień wcześniej są idealne na obiad. Składniki zdążą się przegryźć, a chłodny obiad jest wybawieniem ;). Ostatnio króluje u mnie fasolka szparagowa, do tego papryki, które można dostać w przystępnych cenach.
Kompot z mirabelek to jedno ze wspomnień dzieciństwa. Do dziś mam przed oczami wielkie drzewo mirabelki, która rosła na wsi. Upalny sierpniowy dzień, babcię i dziadka wyparzających słoiki i pakujących do pękatych słoików okrągłe pomarańczowe kuleczki.
Słodko-kwaśne porzeczki i kokos, czy to udane połączenie, moim zdaniem tak! Już widzę to w drożdżowce, bułeczkach, na ciasteczkach czy tarcie, pomyślałam też o serniku kokosowym wykończonym właśnie tym dżemem, co o tym myślicie?
Teraz ciepła woda, puszysta mąka, lekkie ugniatanie. Żadnych protez, tylko moje dłonie. Potem długi odpoczynek. Kilka godzin i.... znów ugniatanie (...), potem znów, i ... raz jeszcze! Znowu odpoczynek i powrót do formy. Czekam aż podwoi swoją objętość. -Yes, yes, yes!