Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Kończy się już rabarbar więc trzeba go wykorzystać w 100% :-) Dzisiaj mam dla was przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem. Rabarbar możemy zastąpić wiśniami - też wyjdzie pyszne. Długo zwlekałam z wykonaniem pierwszego ciasta drożdżowego. Pierwsze starcie uważam za wygrane :-) Ciasto wyszło pyszne, delikatne i wogóle cudo <3 Bardzo polecam!!
P.S. Przepraszam, że nie wstawiałam postów przez pewien okres, ale nie miałam czasu. Od początku sierpnia znowu nie będzie mnie przez ok. 2 tygodnie, ponieważ wyjeżdżam na wakacje :-)
Składniki na ciasto:
- 400g. mąki
- 10g. drożdży suchych
- 100g. roztopionego i ostudzonego masła
- 125ml mleka
- 60g. płynnego miodu
- 3 jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 4oog. rabarbaru pokrojonego w kostkę lub świeżych wiśni wydrylowanych
- 4 łyżki cukru (do rabarbaru)
- 125. masła roztopionego
- 180g. mąki
- 100g. cukru
Źródło przepisu: mojewypieki.com