Kończy się już rabarbar więc trzeba go wykorzystać w 100% :-) Dzisiaj mam dla was przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem. Rabarbar możemy zastąpić wiśniami - też wyjdzie pyszne. Długo zwlekałam z wykonaniem pierwszego ciasta drożdżowego. Pierwsze starcie uważam za wygrane :-) Ciasto wyszło pyszne, delikatne i wogóle cudo <3 Bardzo polecam!!
P.S. Przepraszam, że nie wstawiałam postów przez pewien okres, ale nie miałam czasu. Od początku sierpnia znowu nie będzie mnie przez ok. 2 tygodnie, ponieważ wyjeżdżam na wakacje :-)
Składniki na ciasto:
-
400g. mąki
-
10g. drożdży suchych
-
100g. roztopionego i ostudzonego masła
-
125ml mleka
-
60g. płynnego miodu
-
3 jajka
-
skórka otarta z 1 cytryny
SKŁADNIKI POWINNY MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ!
Dodatkowo:
-
4oog. rabarbaru pokrojonego w kostkę lub świeżych wiśni wydrylowanych
-
4 łyżki cukru (do rabarbaru)
Kruszonka:
-
125. masła roztopionego
-
180g. mąki
-
100g. cukru
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z drożdżami, a następnie dodać resztę składników. Ciasto wyrobić aż będzie elastyczne, miękkie i dosyć klejące (nie należy dosypywać mąki), mi to zajęło ok. 10-15minut. Ciasto przełożyć do misko oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (ok. 1,5-2h). Potem ciasto wyjąć z misko mocno je uderzyć i wyrobić krótko.
Formę o wymiarach ok. 21 x 31cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać. Ułożyć owoce i posypać je cukrem. Posypać kruszonką.
Kruszonka: Mąkę wymieszać z cukrem i zalać masłem.Wszystko wymieszać i wyrobić między palcami na kruszonkę.
Blachę przykryć ściereczką na ok. 30-40min do podwojenia objętości.
Ciasto włożyć do zimnego piekarnika i nagrzać piekarnik na 180 stopni Celsjusza, piec ok. 40min do suchego patyczka. Wyłoczyć piekarnik, minimalnie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Źródło przepisu: mojewypieki.com